MAASSLUIS– Nog voor het ochtendgloren staan op Koningsdag tientallen Maassluizers in een keurige rij voor de deur van Patisserie Chocolaterie Holtkamp in de Nieuwstraat. Het is daar inmiddels vaste prik. Wie een tompouce of roomsoes van Holtkamp wil bemachtigen, moet vroeg zijn. En dat weten de inwoners van de stad maar al te goed.
De deuren gaan om 05.00 uur open, want sommigen staan al een uur eerder met koffie en kleedjes klaar. ‘Dit is traditie’, zegt een trouwe klant. ‘Zonder een tompouce van Holtkamp is het geen Koningsdag.’ De geur van vers gebakken bladerdeeg en banketbakkersroom maakt het wachten meer dan dragelijk.
Ook dit jaar verkoopt de winkel uitsluitend Oranje Tompoucen en Oranje Roomsoezen. Brood en ander gebak blijven op Koningsdag achterwege. ‘We houden het overzichtelijk’, laat een medewerker weten. ‘Het is een gekkenhuis, maar ook het leukste moment van het jaar.’
Bestellingen konden dit jaar vanaf 25 stuks worden geplaatst, met een uiterste inzenddatum op 25 april, maar ook de losse verkoop loopt nog altijd storm. Wie niet heeft gereserveerd, gokt momenteel op een plekje in de rij en hoopt dat de vitrines niet te snel leeg zijn. Tegen het middaguur sluit de deur, precies zoals aangekondigd.
De sfeer in en rond de winkel is altijd feestelijk. Kinderen in oranje outfits, ouders met doosjes vol gebak en veel bekenden die elkaar begroetten alsof het een buurtfeest betreft. Voor Holtkamp is Koningsdag elk jaar weer een feestdag op zich. ‘Het is vroeg, het is druk, maar het is ook Maassluis op z’n best.’