ROTTERDAM- De toegang tot het Rotterdamse platform ‘Eerlijk te Huur’ blijkt in de praktijk niet voor iedereen weggelegd. Hoewel het systeem is opgezet om discriminatie op de woningmarkt aan te pakken, vallen juist groepen als studenten, gepensioneerden en startende ondernemers buiten de boot. Dat blijkt uit het evaluatierapport van het Verwey-Jonker Instituut over de pilotfase van het project in Rotterdam.
Bij het aanmaken van een zogeheten ‘woonpaspoort’ – een digitaal profiel waarin woningzoekenden hun financiële en persoonlijke gegevens aanleveren – worden eisen gesteld waar niet iedereen aan kan voldoen. Zo moet men direct bij inschrijving beschikken over een Nederlandse bankrekening, recente loonstroken en een werkgeversverklaring. Mensen zonder vast inkomen, zoals studenten of zzp’ers die net begonnen zijn, komen hierdoor niet verder in het proces.
Hoewel het platform bedoeld is als instrument tegen discriminatie, ontstaat zo ironisch genoeg een nieuwe vorm van uitsluiting. Mensen die afwijken van het ‘standaardprofiel’ – een werkende met vast contract en Nederlandse rekening – worden nog altijd geweerd.
• Pagina 6:
“Wonen is een grondrecht en een voorwaarde voor het opbouwen van een goed bestaan. Zaken als afkomst, seksuele gerichtheid of geloof mogen hier geen invloed op hebben.”
Je kunt geen woning verhuren aan mensen zonder inkomsten, die gaan namelijk geen huur betalen.