WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

ROTTERDAMSE ‘TAKKENBRUGGEN’ HERSTELD

ROTTERDAM- De stad Rotterdam heeft een nieuwe mijlpaal bereikt met de voltooiing van de restauratie van de vijf historische ‘takkenbruggen’, die een rijk verleden en een vernieuwde toekomst symboliseren. Deze bruggen, die tussen de 120 en 160 jaar oud zijn, zijn niet alleen functioneel, maar ook kunstwerken, elk met een eigen verhaal en een unieke constructie van geweven boomtakken.

Hier is een overzicht van de vijf takkenbruggen, die elk een eigen plek in de geschiedenis van Rotterdam innemen:
De Schietbaanbrug (1867) aan de Heemraadssingel
De Van Galenbrug (1894) aan de Boezemsingel
De Kerkbrug (1896) aan de Provenierssingel
De Wandelbrug (1916) aan de Heemraadssingel
De Burgemeester Roosbrug (1911) aan de Noordsingel
Deze bruggen vertegenwoordigen niet alleen een belangrijk stukje Rotterdamse erfgoed, maar zijn ook een bewijs van de toewijding van de stad aan het behoud van haar historische structuren, terwijl ze tegelijkertijd innoveert voor de toekomst.
De Burgemeester Roosbrug, die de Noordsingel overspant, is de meest recente brug die in februari voor het publiek is geopend. De restauratie door de gemeente omvatte de vervanging van de brug en een zorgvuldige vernieuwing van de karakteristieke leuningen gemaakt van boomtakken, evenals verbeteringen aan de toegangswegen.

Deze bruggen, oorspronkelijk vervaardigd uit het robuuste hout van Europese eiken, zijn meer dan alleen oversteekplaatsen; ze zijn een integraal onderdeel van de Rotterdamse geschiedenis en versterken de historische ambiance van de stad. Gebouwd in de Engelse landschapsstijl, herinneren ze ons aan een tijd waarin functionaliteit en esthetiek hand in hand gingen.

Nu erkend als gemeentelijke monumenten, vereisen de bruggen periodiek onderhoud. Met het schaarser worden van eikenhout, is robiniahout gekozen als een duurzaam alternatief, waardoor de bruggen hun monumentale uitstraling behouden.

De introductie van robiniahout is een recente ontwikkeling in het onderhoud van deze bruggen, gebruikt voor de Burgemeester Roosbrug en eerder voor de Van Galenbrug en de Wandelbrug. De eerste bruggen, zoals de Kerkbrug en de Schietbaanbrug, werden nog gerestaureerd met eikenhout.

Met de afronding van de Burgemeester Roosbrug is de cirkel rond; alle vijf takkenbruggen zijn nu volledig gerestaureerd, klaar om zowel de geschiedenis als de toekomst van Rotterdam te dragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *