ROTTERDAM- Rotterdam gaat extra maatregelen nemen om bijstandsgerechtigden te ondersteunen bij het omgaan met oplopende schulden. Uit recent onderzoek blijkt dat schulden vaak niet op tijd worden herkend, waardoor financiële problemen kunnen verergeren. De gemeente streeft ernaar om inwoners tijdig te begeleiden en te wijzen op beschikbare hulp via Geldplein, de nieuwe naam voor de Kredietbank en Grip op geldzaken.
Wanneer inwoners een uitkering aanvragen, wordt standaard een financiële foto gemaakt bij het Werkstation op Zuid. Dit biedt inzicht in de financiële situatie van de aanvrager en helpt verborgen schulden zoals huurachterstanden of informele leningen bij vrienden of familie op te sporen. Indien nodig wordt doorverwezen naar Geldplein. Ook bij heronderzoeken en de incasso van schulden van voormalige bijstandsgerechtigden wordt actief aandacht besteed aan financiële problemen. Gemeentelijke medewerkers zijn getraind om signalen van geldzorgen te herkennen en door te verwijzen naar Geldplein.
Om de aanpak verder te verbeteren, voert de gemeente aanvullende acties uit. Zo wordt in terugvorderingsbeschikkingen standaard een verwijzing naar Geldplein opgenomen. Bij nieuwe schulden van 2.500 euro of meer wordt een gesprek gevoerd met de bijstandsgerechtigde over het ontstaan van de schuld, waarbij indien nodig direct hulp wordt ingeschakeld. Deze maatregelen vergen aanpassingen in processen en documenten, wat naar verwachting vóór het zomerreces voltooid zal zijn. Wethouder Tim Versnel hoopt dat deze aanpak bijdraagt aan het beter ondersteunen van bijstandsgerechtigden en aan het verminderen van financiële problemen binnen Rotterdam.