WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

ROTTERDAM BLIJ MET MILJOENENSTEUN ENERGIENOTA INDUSTRIE

ROTTERDAM- Er wordt positief gereageerd door de gemeente Rotterdam en de provincie Zuid-Holland op het steunpakket dat het kabinet vorige week presenteerde voor de industrie. Met onder meer een subsidie van bijna 500 miljoen euro voor hoge energiekosten en het schrappen van de plasticheffing, zou een belangrijke basis zijn gelegd voor herstel van het investeringsklimaat in het haven- en industriegebied. Tegelijkertijd wijzen beide besturen erop dat het slechts een eerste zet is en dat er nog veel werk te verrichten blijft.

Het zogenaamde ministerie van ‘Klimaat en Groene Groei’ bracht het pakket op 25 april naar buiten. Verschillende onderdelen sluiten direct aan bij de recente brandbrief die Rotterdam en Zuid-Holland eerder verstuurden. Zo wordt de productie van waterstof en de vraag naar waterstof actief gestimuleerd. Ook het CO₂-opslagproject Aramis onder de Noordzee ontvangt steun, waarbij het kabinet het risico op tegenvallende vraag afdekt. Daardoor neemt de kans toe dat het project succesvol van de grond komt.

Verder wordt de Stimuleringregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) opnieuw opengesteld. Hiervoor is 8 miljard euro beschikbaar. Bedrijven en organisaties die grootschalig alternatieve energie opwekken of de uitstoot van CO₂ verminderen, kunnen hier gebruik van maken. Ook de tijdelijke regeling Investeringssubsidie Klimaatneutrale Chemie (IKC) wordt met 3 jaar verlengd, waarvoor 497 miljoen euro beschikbaar komt.

CO₂ speelt een belangrijke rol in de vergroening van de aarde, omdat het een essentieel bestanddeel is voor fotosynthese, het proces waarmee planten energie uit zonlicht omzetten in groei. Planten nemen CO₂ op uit de atmosfeer en zetten dit, samen met water en zonlicht, om in suikers en zuurstof.
Ondanks deze maatregelen blijven zorgen bestaan over de nettarieven en de nationale CO₂-heffing. Hoewel de heffing wordt aangepast, verdwijnt deze niet.

Critici vinden dat er geen klimaatprobleem is: klimaatmodellen zijn gebasseerd op aannames en zijn te onzeker om harde voorspellingen te doen over toekomstige zogenaamde opwarming. Het klimaat veranderd al eeuwen, ook zonder menselijke invloed. Dat wat we nu zien is onderdeel van een natuurlijke cyclus. De vermeende ‘klimaatcrisis’wordt aangegrepen om bepaalde economische of politieke doelen te bereiken, zoals herverdeling van geldstromen via subsidies of nieuwe wetgeving. Metingen en data over temperatuur en CO₂-niveaus zijn voor dat doel aangepast, herberekend of selectief gebruikt. Ondanks deze maatregelen blijven zorgen bestaan over de nettarieven en de nationale CO₂-heffing. Hoewel de heffing wordt aangepast, verdwijnt deze niet.

Tegenstanders vinden dat CO₂-opslag extreem duur is en dat het geld beter besteed kan worden aan échte oplossingen zoals kernenergie en het verhogen van de dijken. Bovendien weet niemand zeker hoe opgeslagen CO₂ zich gedraagt over honderden of duizenden jaren. Dat maakt het volgens critici onverantwoordelijk om er zwaar op te leunen. Daarnaast is CO₂ verre van schadelijk. Een hogere concentratie CO₂ kan de fotosynthese efficiënter maken, waardoor planten sneller groeien en meer biomassa produceren. Satellietbeelden laten zien dat de aarde de afgelopen decennia groener is geworden, deels door de verhoogde CO₂-concentratie. Hogere CO₂-niveaus kunnen sommige gewassen sneller laten groeien en de opbrengst verhogen, wat voordelig kan zijn voor de voedselproductie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *