VLAARDINGEN- De responstijden van spoedritten met ambulances in Vlaardingen wijken niet af van de regionale gemiddelden. Dit is gebleken uit de analyse van de gegevens zoals bevolkingsdichtheid, verkeersomstandigheden en piekmomenten.
In specifieke gebieden zoals de Broekpolder, waar 17,5% van de spoedritten langer dan 15 minuten duurt, is de lage bevolkingsdichtheid een doorslaggevende factor. Ambulances worden strategisch geplaatst in drukbevolkte gebieden om zoveel mogelijk mensen snel te kunnen bereiken. Deze verdeling kan gevolgen hebben voor de responstijden in minder dichtbevolkte regio’s.
De dagelijkse aansturing van de ambulancezorg ligt bij de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) en niet bij de gemeente. Wel heeft de directeur van de Ambulancedienst aangeboden om de gemeenteraad uitgebreid te informeren over de organisatie van de zorg en de responstijden. Plannen voor investeringen en monitoring worden eveneens geleid door de VRR, en de gemeente heeft hierin geen directe zeggenschap. Het informeren van inwoners over de situatie rondom de ambulancezorg wordt verzorgd door de VRR en de Ambulancedienst Rotterdam-Rijnmond.
De recent geïntroduceerde urgentie-indeling binnen de ambulancezorg geeft absolute prioriteit aan levensbedreigende situaties, zoals hartstilstand. Deze worden als A0-ritten geclassificeerd en gaan boven andere spoedritten, wat soms invloed kan hebben op responstijden voor minder dringende gevallen.