ROTTERDAM- Ouders en jongeren die slachtoffer zijn van de toeslagenaffaire kunnen
rekenen op een reeks nieuwe maatregelen om hen beter te ondersteunen, belooft wethouder Abigail Norville (Denk). Zo kunnen zij voortaan opnieuw aankloppen voor hulp, ook als een eerder traject is afgerond—mits er sprake is van nieuwe problemen op het gebied van gezin, gezondheid of geld.
Ook wordt het makkelijker om zelf een psycholoog of therapeut te kiezen. Voorwaarde is dat de hulpverlener gecertificeerd is en vooraf een begroting indient. De gemeente wil zo zorgen voor passende zorg zonder onnodig hoge kosten. De wachttijd voor jongeren wordt korter doordat meer ambtenaren plannen mogen goedkeuren. Daarnaast helpt de gemeente hulporganisaties in de stad bij het verbeteren van hun voorstellen, zodat die sneller beoordeeld kunnen worden.
Wethouder Norville laat weten dat ook binnen de gemeentelijke organisatie aandacht blijft voor de situatie van gedupeerde medewerkers. Signalen van onveiligheid of onbegrip worden besproken met de leiding en blijven onderwerp van gesprek. In mei gaat de wethouder in gesprek met jongeren om hun ideeën mee te nemen in het beleid. Ook kijkt de gemeente of afspraken met andere partijen, zoals woningcorporaties en zorgverzekeraars, op grotere schaal mogelijk zijn. De gemeente heeft daarnaast de bedragen voor hulp herzien. Sommige posten, zoals het budget voor een zithoek, worden verlaagd zodat er meer geld beschikbaar komt voor herstel of scholing.
Om frustraties over het onverwacht afsluiten van hulp te voorkomen, krijgen ouders en jongeren voortaan een officiële beschikking bij de afsluitingsbrief. Daarmee wordt bezwaar maken mogelijk.