VLAARDINGEN– De plannen voor nieuwe woningen en energievoorziening in Vlaardingen ondervinden steeds vaker hinder van een dreigende overbelasting van het elektriciteitsnet. Hoewel er nog geen directe sprake is van netcongestie, ziet het stadsbestuur duidelijke signalen dat de capaciteit onder druk staat. Die constatering leidt tot zorgen binnen de gemeenteraad: hoe kan Vlaardingen verder bouwen en verduurzamen als het stroomnet daar niet op is berekend?
Het college erkent in een recente reactie dat de groeiende elektriciteitsvraag een rem kan zetten op andere ontwikkelingen in de stad. Denk aan woningbouwprojecten en alternatieve energieopwekking. Juist op die terreinen wil Vlaardingen de komende jaren flinke stappen zetten.
Bij het voorbereiden van de overstap naar aardgasvrij wonen kijkt de gemeente vooral naar de aanleg van warmtenetten. Deze netten, waarbij restwarmte of warmte uit de omgeving wordt gebruikt voor het verwarmen van woningen, leggen volgens het stadsbestuur minder druk op het elektriciteitsnet dan andere aanpassingen. Daarmee kunnen ze een bijdrage leveren aan het beheersbaar houden van de netbelasting, denkt men op het stadhuis.
De spanning op het elektriciteitsnet hangt samen met de toename van zonne- en windenergie. Deze bronnen leveren energie op momenten dat zon of wind beschikbaar zijn, wat leidt tot flinke pieken en dalen in het aanbod. Het huidige net is ontworpen voor een gelijkmatiger stroomvoorziening, waardoor het moeilijk is om met de wisselvalligheid van alternatieve energie om te gaan.
Hoewel het stadsbestuur zich inzet voor haalbare oplossingen, vraagt de raad om meer duidelijkheid en concrete plannen. Hoe kunnen toekomstige projecten doorgang vinden als het net nu al richting zijn grenzen beweegt? Voorlopig lijkt Vlaardingen nog ruimte te hebben, maar de druk neemt toe.