WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

MEESTE GELD ‘FEDERATIE BROEKPOLDER VLAARDINGEN’ NAAR COMMUNICATIE

VLAARDINGEN– De Federatie Broekpolder in Vlaardingen kampt met aanzienlijke tekortkomingen in haar uitvoering, blijkt uit het Jaarplan 2025 van de organisatie. Hoewel de Federatie Broekpolder zich profileert als verbinder in het Vlaardingse groen- en recreatiegebied, blijven tal van voorgenomen acties liggen en nemen communicatie-uitgaven het grootste deel van het budget in beslag.

Uit de begroting wordt duidelijk dat van de begrote 79.900 euro voor 2025 maar liefst 47.000 euro is gereserveerd voor communicatie en projectmanagement. Daarbovenop komt nog eens 12.000 euro voor een nieuwe website. Daarmee gaat meer dan 70% van het budget naar communicatie-activiteiten, terwijl investeringen in fysieke projecten of participatie achterblijven. Vlaardingers, nog altijd een prominente doelgroep in de missie van de Federatie, worden nauwelijks bereikt met concrete acties. Zo zijn geplande thema-avonden nog niet opgepakt, ligt de ontwikkeling van een fanclub stil en stokt het bebordingsplan wegens capaciteitsproblemen bij de gemeente.

Ook opvallend is de houding ten opzichte van de financiële toekomst. De Federatie stelt te verwachten dat de komende jaren zal worden ingeteerd op reserves, maar noemt dat ‘geen reden tot zorg’, zonder verdere onderbouwing met financiële scenario’s of meerjarenramingen.

Een ander opvallend punt in het jaarplan is dat belangrijke interne verbeteracties, zoals het versterken van de relatie tussen bestuur en vrijwilligers, volledig zijn blijven liggen. Ook de verjonging van het vrijwilligersbestand en het formaliseren van de samenwerking met spin-offs als Klauterwoud en Masamuda zijn in 2024 niet opgepakt en opnieuw doorgeschoven naar 2025. Daarnaast blijkt de uitvoeringskracht sterk afhankelijk van externe partijen. Belangrijke plannen, zoals een nieuwe overlegstructuur met de gemeente en het opstellen van een meerjarig financieel plan, kunnen pas verder als andere projecten zijn afgerond. De kans op verdere vertraging stapelt zich daarmee op.

Tot slot is er weinig transparantie over een lopende evaluatie van de organisatie door een extern bureau. In het jaarplan wordt deze evaluatie kort genoemd, maar inhoudelijke informatie over opzet, doelen en toepassing van de resultaten ontbreekt volledig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *