WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

8 MAANDEN CEL EN TBS VOOR BEDREIGEN EX- IN VLAARDINGEN

VLAARDINGEN– De 44-jarige Ghanees N.H. S. uit Amsterdam is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 maanden, met aftrek van voorarrest voor het bedreigen van zijn ex- in Vlaardingen. Daarnaast krijgt S. een terbeschikkingstelling (tbs) met voorwaarden opgelegd. De maatregel wordt direct uitvoerbaar verklaard. Ook legt de rechtbank een aanvullende gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel op op grond van artikel 38z van het Wetboek van Strafrecht. Zo mag S. zich niet meer in Vlaardingen vertonen. De opgelegde straf komt overeen met de eis van de officier van justitie.

De man is schuldig bevonden aan ernstige bedreiging en belaging van zijn ex-partner, een vrouw van Kaapverdische afkomst. De strafbare feiten vonden plaats in de periode van augustus tot en met september 2024, in onder meer Rotterdam, Vlaardingen en Amsterdam.

Uit het vonnis blijkt dat S. na het beëindigen van de relatie geen afstand kon nemen van het slachtoffer. Hij zocht op stelselmatige wijze contact, ondanks herhaalde signalen van haar kant dat zij geen contact meer wenste. De verdachte belde haar zeer frequent, onder meer via videobellen en stuurde meerdere (dreigende) berichten via WhatsApp en Instagram. Ook benaderde hij haar vriendin en broer, met wie hij eveneens dreigende taal uitsloeg. Tijdens één van de videogesprekken met het slachtoffer liet hij haar een hakbijl zien, terwijl hij haar toeschreeuwde dat hij haar zou vermoorden en haar hoofd eraf zou hakken.

De berichten die hij stuurde aan het slachtoffer waren van een buitengewoon gewelddadige en seksueel getinte aard. Zo stuurde hij onder meer teksten als: ‘Ik vermoord je, ik ga jou in je kut steken voor altijd, ik ga jou blind maken’ en ‘ik ga jou keel kapot steken’. De rechtbank stelt vast dat de inhoud van deze berichten diep intimiderend en gewelddadig is geweest. Ook schreef hij via Instagram aan een vriendin van het slachtoffer: ‘Het gaat een bloedbad zijn’ en ‘ik ga met een pistol dingen wijzen’. Deze berichten bereikten uiteindelijk ook het slachtoffer, wat haar angst verder vergrootte.

Naast het digitale contact probeerde de man ook fysiek toenadering te zoeken. Hij verscheen meerdere keren bij de woning van het slachtoffer, waaronder ’s nachts, wat haar gevoel van onveiligheid verder vergrootte. De vrouw woont samen met haar drie minderjarige dochters, die op hun beurt ook zijn geconfronteerd met de spanningen en angst binnen het gezin. De rechtbank stelt dat S. hiermee op ernstige wijze inbreuk heeft gemaakt op haar persoonlijke levenssfeer.

Uit de psychiatrische rapporten blijkt dat S. kampt met meerdere psychische stoornissen. Hij heeft een borderline persoonlijkheidsstoornis met antisociale trekken, gecombineerd met een stoornis in het gebruik van cocaïne, cannabis en alcohol. Deze stoornissen waren ten tijde van de strafbare feiten aanwezig en hadden invloed op zijn gedrag. De deskundigen stellen dat de stoornis met name tot uiting komt binnen intieme relaties, waarbij beëindiging van een relatie leidt tot zeer heftige emotionele reacties. S. zou over weinig emotieregulatie beschikken en heeft beperkt inzicht in zijn gedrag. Hij zou geen openheid hebben gegeven over zijn relatie met het slachtoffer aan zijn behandelaren en kampte met gevoelens van machteloosheid en woede.

De klinisch psycholoog en de psychiaters van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP) achten de kans op herhaling van soortgelijke feiten aanzienlijk. Daarbij constateren zij dat eerdere pogingen tot ambulante behandeling zijn mislukt. S. zou weinig inzet tonen, veel afspraken missen en geen openheid geven over zijn middelengebruik of relationele contacten. Volgens de deskundigen is sprake van een combinatie van onwil en onmacht om tot gedragsverandering te komen.

Gelet op deze bevindingen adviseerden de deskundigen en de reclassering allen om een tbs-maatregel met voorwaarden op te leggen, met verplichte klinische opname. Volgens hen biedt alleen een langdurige en intensieve behandeling binnen een klinische forensische setting voldoende structuur om herhaling van ernstig gewelddadig gedrag in de privésfeer te voorkomen. De rechtbank volgt dit advies.

De reclassering, die het recidiverisico eveneens als hoog inschat, adviseerdt daarnaast om diverse voorwaarden aan de tbs te verbinden. Deze voorwaarden zijn onder andere: een meldplicht, een alcohol- en drugsverbod, verplichte deelname aan behandeling en begeleid wonen of maatschappelijke opvang, een verbod om contact op te nemen met het slachtoffer, een locatieverbod voor de gemeente Vlaardingen en een verplichting om openheid van zaken te geven over partnerrelaties. Deze voorwaarden zijn door de rechtbank overgenomen. Verder legt de rechtbank de maatregel op als bedoeld in artikel 38z Sr. Deze maatregel biedt de mogelijkheid om aanvullende gedragsbeïnvloedende interventies toe te passen, mocht de behandeling vroegtijdig eindigen of aanvullende begeleiding nodig blijken.

De voorlopige hechtenis van S. wordt geschorst zodra hij klinisch wordt opgenomen voor de behandeling. De voorwaarden van de tbs gelden vanaf dat moment. De rechtbank wijst in haar vonnis op een arrest van de Hoge Raad van 26 november 2024 waarin werd bevestigd dat tbs met voorwaarden direct uitvoerbaar kan worden opgelegd na een geweldsmisdrijf.

2 gedachten over “8 MAANDEN CEL EN TBS VOOR BEDREIGEN EX- IN VLAARDINGEN

  1. Enkeltje Ghana is en effectiever en vele malen goedkoper…hoezo moeten wij een mafkees uit Ghana gedogen en behandelen?? Waarde maatschappij nul komma nul…nooit 1 minuut gewerkt..pleurt m t land uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *