WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

7 JAAR IN HOGER BEROEP SCHIEDAMSE TIENERVERKRACHTER MARCEL B.

SCHIEDAM– Het gerechtshof in Den Haag heeft de 53-jarige Marcel B. uit Schiedam in hoger beroep veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 7 jaar. Vorig jaar kreeg B. een gevangenisstraf van 6 jaar opgelegd, maar het Openbaar Ministerie besloot in hoger beroep te gaan. De Schiedammer is schuldig bevonden aan het verkrachten van twee minderjarige meisjes in 2010, en aan een poging tot ontucht met een derde meisje.

Naast de celstraf moet B. duizenden euro’s aan schadevergoeding betalen aan de drie slachtoffers. Voor de eerste twee slachtoffers gaat het om respectievelijk 7.000 en 6.000 euro aan immateriële schade. Het derde slachtoffer ontvangt ruim 3.100 euro, deels voor materiële en deels voor immateriële schade.

Tijdens het hoger beroep probeert de verdediging een extra deskundige op te roepen. Volgens de advocaat zou het hof een onjuiste verbinding leggen tussen DNA-profielen uit verschillende zaken. Het hof gaat daar niet in mee, omdat het oordeelt dat die verbinding niet doorslaggevend is voor het bewijs.

Volgens het hof heeft B. zich in kelderboxen in Vlaardingen-Holy en Schiedam-Groenoord schuldig gemaakt aan ernstige strafbare feiten. De verklaringen van de slachtoffers worden als betrouwbaar aangemerkt en ondersteund door andere bewijsmiddelen, waaronder DNA-onderzoek. Zijn slachtoffers beschreven hem als een man met een merkwaardige, wat vrouwelijke stem die deed denken aan Miss Piggy van de Muppetshow.

B. bleef jarenlang onvindbaar voor de politie, totdat het coldcaseteam van de politie Rotterdam in 2021 de oude zaken weer onder de loep nam. Het team maakte gebruik van een innovatieve methode om de verdachte op te sporen. Met behulp van de signalementen die de slachtoffers hadden gegeven en de compositietekeningen die waren gemaakt, creëerden ze een hologram van de verdachte: een realistisch 3D-beeld dat kon bewegen en praten. Dit hologram werd verspreid via de media en op schermen in openbare ruimten in Vlaardingen en Schiedam. Hierdoor kwamen er maar liefst 300 tips binnen bij de politie.

De politie zette vervolgens een grootschalig DNA-onderzoek op. Dit was mogelijk omdat er in 2010 DNA-sporen waren bewaard van B.. Uit de tips die binnenkwamen, werden 237 namen geselecteerd van mannen die nog niet in de DNA-databank voorkwamen en dus nog niet waren vergeleken met de gevonden sporen. Van deze mannen werd bij een aantal vrijwillig DNA afgenomen. Het DNA van de 53-jarige B. bleek een match te zijn met het gevonden spoor. Zijn naam was ook al eerder genoemd door een getuige, die B. herkende op de compositietekening en het hologram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *