WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

VOLKSTUINVERENIGING ROTTERDAM-ZUID MAG LEDEN NIET ROYEREN

ROTTERDAM- De rechter heeft bepaald dat de opzeggingen van de lidmaatschappen van vier leden van volkstuinvereniging De Beukhoeve op de Slinge in Rotterdam-Zuid ongeldig zijn. Het bestuur van de vereniging had de leden op 4 oktober 2023 per direct uit de vereniging gezet, maar volgens de rechtbank zijn daarvoor geen gegronde redenen. De leden moeten weer toegang krijgen tot hun tuinen en de vereniging is verplicht de uitspraak van de rechter openbaar te maken in een nieuwsbrief. De uitspraak geldt onmiddelijk, ook als een eventueel hoger beroep nog loopt. De rechter wijst er wel op dat een hoger beroep anders kan uitpakken en dat de partij die al uitvoering geeft aan het vonnis daarmee een zeker risico neemt.

Aan de opzeggingen gaat een langlopend conflict vooraf binnen De Beukhoeve, waarbij verdeeldheid is ontstaan over de samenstelling van het bestuur. Dit leidde onder meer tot alternatieve ledenvergaderingen, betwiste bestuurswissels en het circuleren van e-mails met beschuldigingen. De rechtbank moest zich in de zaak buigen over twee vragen: was het bestuur op het moment van opzegging bevoegd om te handelen, en waren de opzeggingen zelf inhoudelijk gerechtvaardigd?

Wat betreft de bevoegdheid stelt de rechtbank vast dat het huidige bestuur wél rechtsgeldig is benoemd tijdens een buitengewone algemene ledenvergadering (BALV) op 8 oktober 2022. Deze was opgeroepen per e-mail, en hoewel hierover discussie bestond, blijkt uit de stukken dat een meerderheid van de toenmalige bestuursleden vooraf hun taken had neergelegd. Bovendien waren er 102 leden aanwezig bij de BALV, zonder dat toen werd geprotesteerd tegen de rechtsgeldigheid ervan.

De opzeggingen van de lidmaatschappen werden op diverse gronden gebaseerd, zoals het ondermijnen van het bestuur, betrokkenheid bij alternatieve ledenvergaderingen, onrechtmatig gebruik van gegevens, en het frustreren van bestuurswerk. De rechtbank neemt de verwijten onder de loep en oordeelt dat ze grotendeels te vaag, onvoldoende onderbouwd of onredelijk zijn, zeker gelet op de verstrekkende gevolgen van een onmiddellijke beëindiging van het lidmaatschap.

De rechtbank draagt De Beukhoeve op om vier leden weer ongehinderd toegang te verlenen tot hun tuinen. Daarnaast moet de vereniging in een nieuwsbrief aan alle leden laten weten dat de rechtbank heeft geoordeeld dat de opzeggingen niet in stand kunnen blijven. Als deze mededeling niet vóór 1 juli 2025 is verzonden, verbeurt de vereniging een dwangsom van 1.000 euro per persoon – in totaal 4.000 euro. De proceskosten aan de zijde van de vier leden bedragen 1.865,42 euro. De vereniging moet dit bedrag vergoeden, vermeerderd met rente. De proceskosten in de tegenvordering (reconventie)zijn gecompenseerd: beide partijen moeten hun eigen kosten dragen.

Eén gedachte over “VOLKSTUINVERENIGING ROTTERDAM-ZUID MAG LEDEN NIET ROYEREN

  1. Het bestuur had één en ander op de agenda van de ledenvergadering moeten plaatsen en ter stemming brengen, en dan nog kan de rechter het besluit vernietigen o.g.v. non-motivering of de redelijkheid/billijkheid.

    Vergelijkbaar dus met een VvE waarvan het kantongerecht te Amsterdam, valse inschrijving bij de KvK, oplichting, het niet hebben van een bankrekening t.n.v. de VvE (bedrijfsverzamelgebouw), het ontbreken van een aparte bankrekening voor een reservefonds terwijl er wel ‘dotaties’ worden gestort (op een oude zakelijke rekening van ‘de voorzitter vsn de VvE’. De kantonrechter A.dam vond onlangs in dagvaardingsprocedure bijdragen over 2024 zonder dat een begroting 2024 is vastgesteld redelijk’, nadat eerder een collega kantonrechter in een 5:130 procedure stelde dat de leden de bijdrage best wel ‘bevrijdend’ konden blijven overmaken op de oude zakelijk Postbankrekening van de Voorzitter van de VvE’ die zich bij gebreke aan benoeming door de Alv bij de KvK als de bij splitsingsakte benoemde enig-bestuurder had uitgegeven terwijl daar toch echt een andere naam op stast. Met een KvK registratie kun je dus je gat afvegen, althans in Amsterdam. En dat het kantongerecht ware criminelen overal mee last wegkomen doet vermoeden dat het daar met VvE nog veel erger is gesteld…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *