ROTTERDAM- Nieuwe aansluitingen op het elektriciteitsnet in Rotterdam zitten voorlopig vast in een wachtrij. Bedrijven, scholen en supermarkten die extra stroom nodig hebben, kunnen geen uitbreiding krijgen door een tekort aan capaciteit. Dit zet de ontwikkeling van Rotterdam onder druk en dwingt betrokken partijen om naar alternatieve oplossingen te zoeken.
De gemeente Rotterdam heeft een eerste analyse uitgevoerd van projecten die vertraging kunnen oplopen door het tekort aan netcapaciteit. De tekorten raken meerdere sectoren, waaronder woningbouw en commerciële voorzieningen. In 2025 staan elf projecten met gestapelde woningen en functies zoals supermarkten gepland. Zonder tijdige aansluiting voor bijvoorbeeld liften en winkels, dreigt vertraging of zelfs annulering. De gemeente werkt samen met verschillende partijen om vertragingen zoveel mogelijk te beperken.
Ook scholen kunnen hinder ondervinden. Hoewel zij volgens de Autoriteit Consument & Markt voorrang krijgen, belanden hun aanvragen alsnog op de wachtlijst. Samen met netbeheerder Stedin zoekt de gemeente naar tijdelijke of alternatieve oplossingen. Op bedrijventerreinen stagneert de uitgifte van kavels en wordt de groei van gevestigde ondernemingen bemoeilijkt. Daarnaast komt de aanleg van nieuwe voorzieningen voor scheepvaartstroom in gevaar. Zo kunnen de walstroomaansluitingen aan de Wilhelminakade en Lloydkade doorgaan, maar blijven nieuwe aansluitingen in de stadshavens voorlopig buiten bereik.
Netbeheerders werken aan uitbreiding van het netwerk. In het havengebied, Hoek van Holland, Rozenburg en Pernis verwacht TenneT tussen 2027 en 2029 voldoende capaciteit te realiseren. In andere delen van Rotterdam wordt dit pas tussen 2032 en 2035 verwacht.
Sceptici wijzen erop dat de huidige problemen grotendeels het gevolg zijn van de overstap naar wind- en zonne-energie. Volgens hen zorgen deze bronnen voor instabiliteit, omdat ze onder meer afhankelijk zijn van weersomstandigheden en daardoor onbetrouwbaar blijven. Zij stellen dat als Nederland had geïnvesteerd in kernenergie en gascentrales, deze problemen niet hadden bestaan. ‘We hebben jarenlang gewaarschuwd voor de risico’s van een overhaaste energietransitie, en nu zitten we met een net dat niet kan leveren wat nodig is’, stelt een Rotterdamse ondernemer die met zijn fabriek afhankelijk is van betrouwbare energievoorziening.