VLAARDINGEN- Het college van burgemeester en wethouders van Vlaardingen heeft besloten aan te sluiten bij de Landelijke Samenwerkingsovereenkomst voor Interventieteams (LSI). Deze overeenkomst is een basis voor de samenwerking tussen verschillende integrale interventieteams en diverse ketenpartners, zoals de politie, het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst, het UWV en de IND. Het doel van deze samenwerking is om problemen die gerelateerd zijn aan adressen, zoals belasting- en uitkeringsfraude, te voorkomen en te verminderen. Daarnaast geeft het de gemeente meer inzicht in ondermijnende activiteiten, waarbij criminelen gebruik of misbruik maken van legale bedrijven of diensten om illegale activiteiten te verrichten. De LSI biedt de gemeente ook de mogelijkheid om op een projectmatige manier fraude aan te pakken, in samenwerking met de betrokken ketenpartners.
De LSI is niet hetzelfde als het bestaande, gemeentelijke interventieteam, dat vooral op basis van informatie wordt ingezet om ondermijning, woonoverlast (door overbewoning) en de naleving van vergunningen aan te pakken. Voor Vlaardingen is het belangrijk dat de projectmatige aanpak van fraude en de samenwerking met de ketenpartners ook in de toekomst gewaarborgd blijft. Daarom zal voor elk project een projectplan worden opgesteld, waarin de doelstellingen, de werkwijze en de resultaten van het project worden beschreven. De aansluiting bij de LSI kan alvast worden gerealiseerd, voordat de projectplannen worden opgesteld.
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft met de LSI al sinds 2003 het initiatief genomen om de handhaving in het domein van de sociale zekerheid op een meer integrale manier te benaderen. Door middel van een samenwerkingsovereenkomst wordt er in integrale interventieteams gewerkt om oneigenlijk gebruik en misbruik van uitkeringen en toeslagen op het gebied van sociale zekerheid, en de daarmee samenhangende misstanden, tegen te gaan en te verminderen. In de LSI zijn de afspraken over de samenwerking tussen de partners vastgelegd. In 2017 is deze samenwerking geëvalueerd en verbeterd en is de LSI vernieuwd.
Nu nog gewoon handhaven in Vlaardingen, of is dat te hoog gegrepen?