VLAARDINGEN- In Vlaardingen wapperen op deze Dodenherdenking op diverse plekken de Canadese, Poolse, Engelse en Amerikaanse vlag. De gemeente brengt daarmee hulde aan de landen die in 1945 gezamenlijk een doorslaggevende bijdrage leverden aan het beëindigen van de bezetting door de Duitse nationaalsocialisten in Nederland en de rest van het continent Europa. Elk land droeg op eigen wijze bij aan het eind van de bezetting, met aanzienlijke militaire bijdragen, grote verliezen en langdurige inzet op meerdere fronten.
De Canadese strijdkrachten waren de meest prominenten in de strijd voor Nederland. Zij veroverden grote delen van het noorden en westen van het land. De Slag om de Schelde in het najaar van 1944 was een bloedige onderneming, waarin de Canadezen vochten om toegang tot de haven van Antwerpen mogelijk te maken. Die toegang bleek noodzakelijk om geallieerde troepen in West-Europa te kunnen bevoorraden. In de daaropvolgende maanden stoten de Canadese troepen door naar steden als Groningen, Leeuwarden en Apeldoorn. De inzet van hun manschappen betekende veel voor de laatste fase van de oorlog op Nederlands grondgebied.
Ook de Poolse inzet mag niet worden vergeten. De Eerste Poolse Pantserdivisie, onder leiding van generaal Stanisław Maczek, was van grote betekenis voor Breda in oktober 1944. Poolse soldaten vochten in Brabant, Gelderland en Overijssel. Hun bijdrage was bijzonder, omdat Polen zelf op dat moment geen onafhankelijk land meer was: het was al bezet door zowel nazi-Duitsland als de Sovjet-Unie. De soldaten die hier vochten, deden dat met de hoop op een vrij Polen, ook al werd die hoop na de oorlog niet vervuld.
Van Britse zijde leverden vooral het Britse leger en de Royal Air Force langdurige inzet. Al in 1940 had het Verenigd Koninkrijk zich als enige Europese mogendheid staande weten te houden tegenover de nationaalsocialisten . Het werd daarmee een belangrijk steunpunt voor de latere geallieerde operaties. Britse troepen landden op D-Day in Normandië op 6 juni 1944 en trokken sindsdien op door Noord-Frankrijk, België en uiteindelijk Nederland. Samen met Canadese en Poolse eenheden veroverden zij onder meer Arnhem, Nijmegen en delen van Limburg. Ook in de lucht leverde de RAF langdurig strijd, waarbij piloten missies uitvoerden boven bezet gebied, met groot gevaar voor eigen leven.
De Verenigde Staten droegen bij met enorme aantallen troepen, materieel en luchtmachtcapaciteit. Amerikaanse soldaten namen deel aan de invasie van Normandië en veroverden grote delen van Frankrijk, België en Zuid-Nederland. De slag om de Ardennen, eind 1944, was een van de zwaarste confrontaties waarbij Amerikaanse eenheden de Duitse opmars wisten te stoppen. Daarnaast droegen zij bij aan de bevrijding van concentratiekampen in Duitsland, waarmee het ware gelaat van het nationaalsocialisme zichtbaar werd voor de wereld. De Amerikaanse invloed strekte zich uit over het hele westelijke front, waarbij zij nauw samenwerkten met Britse en Canadese troepen.
Met het hijsen van de vier vlaggen wil Vlaardingen zichtbaar maken dat in 1945 Nederland werd herwonnen door de inzet van velen, afkomstig uit verschillende landen. De vlaggen symboliseren de offers die duizenden militairen brachten.
De russen versloegen de nazi’s in het Oosten.
De drie wijzen kwamen ook uit het oosten Aart. De laatste decennia kwam er verder niet veel goeds uit het oosten.