VLAARDINGEN– Het verzet tegen de komst van een derde asielzoekerscentrum (Azc) aan de Holyweg in Vlaardingen komt voort uit zorgen over toenememde criminaliteit die mag worden verwacht. Die zorgen zijn ingegeven door eerdere ervaringen in de stad, met name rond het drijvende Azc dat in 2021 en 2022 tijdelijk in de Voorhaven lag.
Tijdens de maanden waarin dit eerste Azc in gebruik was, zijn 24 overtredingen geregistreerd. Deze betroffen onder meer bedreiging van beveiligers, dronkenschap, straatrumoer en verzet bij aanhoudingen. Uit een rapport van het stadsbestuur – destijds afgedwongen door de fractie van ONS.Vlaardingen – blijkt dat de politie herhaaldelijk moest ingrijpen. In meerdere gevallen leidde dit tot strafrechtelijke verdenkingen.
Hoewel de gemeenteraad in december 2021 nagenoeg unaniem instemde met een verlenging van het verblijf (alleen de toenmalige fractie Boers was tegen), gaf burgemeester Bert Wijbenga (VVD) toen al aan dat er sprake was van misdragingen. Deze werden destijds niet uitgebreid toegelicht, maar zijn nadien bevestigd via de documentatie van het toenmalige stadsbestuur.
De feiten:
In november 2021 werden vijf bewoners van het Azc overgeplaatst wegens herhaaldelijke overtredingen van huisregels en het verstoren van de openbare orde, zoals het gebruik van alcohol op straat. In december volgden nog eens vijf overplaatsingen, waarbij het COA ook rekening hield met de negatieve invloed op de sfeer aan boord. In januari 2022 werden opnieuw drie asielzoekers overgeplaatst, onder wie één tegen wie een strafrechtelijke verdenking liep.
Het COA hanteert een sanctiebeleid waarbij bij een eerste overtreding een waarschuwing volgt, bij een tweede de inhouding van zakgeld, en bij herhaling een zwaardere maatregel zoals overplaatsing naar een zogeheten time-outlocatie in Utrecht. In de praktijk lijkt deze aanpak beperkt effectief. Sinds november 2021 zijn dertien mannen overgeplaatst of verwijderd, waarvan vijf uit voorzorg. De overige acht begingen samen 24 overtredingen voordat zij werden overgeplaatst.
De gebeurtenissen rondom het drijvende Azc hebben invloed op het draagvlak voor een nieuwe opvanglocatie in de stad. De wijkbewoners die zich verzetten tegen het plan op de Holyweg kunnen wijzen op deze voorgeschiedenis. In een wijk waar gevoelens van onveiligheid al langer leven, voeden deze incidenten de bezorgdheid.
Op basis van het rapport ontstond (alsnog) een raadsmeerderheid voor het vertrek van het drijvend Azc. Tegelijk waren er op 14 februari 2022 enkel tientallen, hoofdzakelijk babyboomers, op de Oosthavenkade om te protesteren tegen ‘het wegsturen van vluchtelingen’. Onder de aanwezigen, vertegenwoordigers van de CU-SGP, PvdA, D66, SP en de bierbrouwerij Vulcaan. Ook de asielzoekers waren uitgenodigd, maar de mannen – waaronder diverse veiligelandiërs – lieten zich niet buitendeks zien.
Of het nieuwe Azc op de Holyweg er daadwerkelijk komt, is nog onderwerp van politiek debat. De gemeenteraad zal zich op een later moment definitief uitspreken over het plan. Komende donderdagavond vindt een spoeddebat plaats in de gemeenteraad en is een demonstratie aangekondigd voor het stadhuis (start: 20.00 uur).