WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

‘VEILIGHEIDSGEVOEL SCHIEDAM VERBETERD’

SCHIEDAM- Schiedam heeft op sommige gebieden vooruitgang geboekt in de leefbaarheid en veiligheid, maar niet overal. Dat blijkt uit de Monitor Leefbaarheid & Veiligheid 2024, waarin de situatie in de stad wordt geanalyseerd.

Uit het onderzoek blijkt dat inwoners zich over het algemeen veiliger voelen dan in 2021. Zowel in de eigen buurt als in de stad als geheel neemt dat gevoel toe. Desondanks blijft Schiedam een van de steden waar mensen zich het vaakst onveilig voelen, vooral in buurten ten zuiden van de A20. De locaties die mensen als onveilig ervaren zijn grotendeels hetzelfde gebleven.

Naast de positieve ontwikkeling op veiligheidsgevoel, toont de monitor aan dat de problemen in de openbare ruimte blijven bestaan. In de top vijf van buurtproblemen keren vertrouwde kwesties terug: rommel op straat, vuilnisoverlast, parkeeroverlast, te hard rijden en hondenpoep. Schiedam scoort op deze punten lager dan andere gemeenten.

Ook sociale aspecten laten verbeteringen zien. Inwoners beoordelen hun gezondheid beter dan drie jaar geleden en mentale problemen zijn minder aanwezig. Toch blijft de eenzaamheid onder jongeren hoog en ervaren mensen met een migratieachtergrond meer welzijnsproblemen dan andere inwoners. Daarnaast blijft het vertrouwen in de gemeente laag, al is er een lichte verbetering zichtbaar.

De kloof tussen buurten wordt groter. Wijken die er al goed voor stonden, zien meer vooruitgang, terwijl andere wijken achterblijven. Nieuwland en Oost krijgen extra aandacht via het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid, maar ook West, Zuid en Groenoord hebben maatregelen nodig om te voorkomen dat verschillen verder toenemen.

Het onderzoek wijst erop dat er nog veel werk te doen is om de stad prettiger en veiliger te maken voor alle inwoners. Een brede aanpak van sociale, fysieke en economische thema’s kan helpen om de leefbaarheid te verbeteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *