SCHIEDAM– De maatregel waarbij preventief fouilleren wordt ingezet in Schiedam met hulp van observanten, blijft van kracht tot 1 augustus. Tijdens de controles wordt toezicht gehouden door een waarnemer. Indien er aanhoudingen plaatsvinden, wordt dit vastgelegd en beoordeeld door het Openbaar Ministerie. Betrokkenen kunnen bovendien een klacht indienen tegen het handelen van de politie.
Opvallend zijn recente cijfers uit buurgemeente Vlaardingen, die laten zien dat het aantal aangetroffen wapens per fouilleeractie is afgenomen terwijl het aantal fouilleeracties zijn is uitgebreid. Sinds eind 2022 wordt daar preventief fouilleren door de politie volledig a-selectief uitgevoerd. Dit beleid werd ingevoerd nadat in verschillende overheidsinstanties, waaronder de politie, institutionele discriminatie zou zijn geconstateerd.
Om willekeur en profilering te voorkomen, hanteert de ook de politie in Schiedam een openbaar protocol dat de a-selectiviteit van de controles garandeert. Politieagenten worden actief geïnstrueerd om etnisch profileren tegen te gaan. De maatregel en de effectiviteit ervan zullen voorafgaand aan een eventuele verlenging worden geëvalueerd. De gemeenteraad wordt geïnformeerd over de resultaten, proportionaliteit en mogelijke klachten.
De keuze voor de wijken in Schiedam die als veiligheidsrisicogebied zijn aangewezen, is gebaseerd op politiegegevens zoals het aantal incidenten, aangetroffen wapens en het dreigingsbeeld. Hoewel enkele recente gewelddadige incidenten zich buiten deze gebieden hebben voorgedaan, blijkt uit overleg met het Openbaar Ministerie dat juist de geselecteerde wijken de grootste risico’s vormen. De bevoegdheid om deze gebieden aan te wijzen ligt bij de burgemeester, die dit doet op basis van advies van de politie en in overleg met de officier van justitie. Preventief fouilleren kan enkel plaatsvinden na toestemming van de officier, en binnen vastgestelde tijdslots.
Goh, wat handig om te weten.