VLAARDINGEN– Jeugdzorgaanbieders moeten verplicht worden jaarlijks een uniforme, transparante jaarverantwoording af te leggen die publiekelijk wordt getoetst. Daarnaast moet het toezicht systeemgericht en proactief worden ingericht, in plaats van pas te reageren na incidenten. Dat stelt Kamerlid Daniëlle Jansen (NSC) naar aanleiding van het schrijnende geval van het mishandeld 10-jarig pleegmeisje in Vlaardingen, dat ondanks meerdere signalen niet werd beschermd. Tijdens het commissiedebat dringt Jansen aan op stevige hervormingen van het jeugdzorgtoezicht. ‘De overheid is verantwoordelijk voor de bescherming van kwetsbare kinderen. Dat mag niet afhangen van toevallige meldingen of een volle mailbox’, aldus het Kamerlid.
Aanleiding voor deze voorstellen is het geval van het pleegmeisje in Vlaardingen dat langdurig mishandeld werd, terwijl waarschuwingen kennelijk niet werden opgevolgd. ‘Dit had nooit mogen gebeuren, en helaas is dit geen incident op zichzelf’, zegt Jansen. Volgens haar is het een uiting van een dieper, structureel probleem in de jeugdzorg. Jansen schetst in haar betoog een zorgwekkend beeld: jeugdzorgaanbieders die van regio naar regio verhuizen om toezicht te ontwijken, instellingen zonder transparant bestuur of kwaliteitsborging, en regionale samenwerkingsverbanden die nauwelijks gecontroleerd worden. ‘De positie van het kind is hierin zwak. Dat moeten we fundamenteel anders organiseren.’
Minister Feur Agemna (PVV) zegt toe werk te maken van verbeteringen, maar laat ook weten dat toezicht altijd een zoektocht naar balans is tussen controle en vertrouwen in professionals. Of de voorgestelde structurele aanpassingen daadwerkelijk worden doorgevoerd, zal blijken bij de verdere uitwerking van het beleid.
Leuke woorden van zo’n kamerlid om zieltjes (stemmen) te winnen. Die kinderen interesseren hen niet, maar negatief in het nieuws komen wel. Dit is een heel goedkope manier om in het nieuws te komen.