MAASSLUIS- Forum voor Maassluis (FvM) wil dat vluchtelingen geen voorrang meer krijgen bij het toewijzen van sociale huurwoningen. Het FvM heeft voor het zomerreces al een motie ingediend om de urgentiebepaling voor vluchtelingen te schrappen en al het gemeentelijk beleid daarop aan te passen. De motie is nog niet behandeld en wordt mogelijk in november weer opgepakt.
Het FvM stelt dat er geen wettelijke gronden zijn om voorrang te geven aan vluchtelingen, omdat het wetsvoorstel ‘Wijziging van de Huisvestingswet 2014 inzake de huisvesting van vluchtelingen’ is aangenomen in de Tweede en Eerste Kamer. Volgens het FvM betekent dit dat de wettelijk verplichte voorrangspositie is vervallen.
Bij het FvM wordt gevreesd dat de woningmarkt nog meer onder druk komt te staan door de grote toename van asielzoekers. De lokale partij noemt als voorbeeld dat Oekraïners ook voorrang krijgen op (tijdelijke) woonruimte, omdat ze een speciale status voor 3 jaar hebben gekregen. De fractie FvM vindt dit onrechtvaardig ten opzichte van Maassluise starters en woningzoekenden, die door de voorrangsregels lang moeten wachten op een sociale huurwoning.
Door het FvM wordt ook gewezen op de invloed van het drijvend Azc in Maassluis op het aanbod aan sociale huurwoningen in de stad. Inmiddels zijn al elf huurwoningen toegewezen aan elf mannen vanaf de boot. Dit werd begin juli duidelijk tijdens het actualiteitenhalfuur in de raadsvergadering, toen Leefbaar Maessluys verantwoordelijk wethouder Sjoerd Kuiper (PvdA) hierover ondervroeg. Eerder werd ontkend dat het Azc invloed had op de eigen woningmarkt. Leefbaar heeft zelf contact opgenomen met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en te horen gekregen dat het zeer ongebruikelijk is dat woningen in een gemeente met een Azc aan de bewoners van het eigen Azc worden toegewezen. Leefbaar heeft begrepen van het COA dat dit alleen op nadrukkelijk verzoek van de betreffende gemeente gebeurt. Leefbaar-fractievoorzitter Garry Brouwer wilde daarom weten welke afspraken daarover zijn gemaakt met het COA, maar de wethouder ontweek die vraag tot tweemaal.