SCHIEDAM– Het steekincident dat op 23 februari plaatsvond in Schiedam,waarbij een 13-jarige jongen door een leeftijdsgenoot werd doodgestoken op het Fjorddal in Sveapark, is onderwerp geworden binnen het middelbaar beroepsonderwijs. Dat laat minister Eppo Bruins (NSC) van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap weten aan de Tweede Kamer. In de brief wordt beschreven hoe het incident aanleiding gaf tot verdiepende lessen burgerschap op mbo-scholen.
Volgens de minister gebruikten docenten het incident om gesprekken te voeren over actuele maatschappelijke spanningen. Op scholen, waaronder het ROC Albeda, werd het boek Split Second van Caja Cazemier ingezet als lesmateriaal. Thema’s als groepsdruk, morele afwegingen en persoonlijke overtuigingen stonden daarbij centraal. Bruins: ‘Leerlingen gingen met elkaar in gesprek over gedrag en de invloed van hun omgeving.’
Naast gesprekken kregen leerlingen schrijfopdrachten en werkvormen waarin ze hun mening moesten verwoorden en onderbouwen. Daarmee oefenden zij niet alleen in burgerschap, maar versterkten ze tegelijkertijd hun taalvaardigheid. Door te luisteren, argumenteren en helder te formuleren, kreeg taal een tastbare betekenis binnen de context van persoonlijke ontwikkeling.
De minister citeert in de Kamerbrief Ingrid Harper, docent burgerschap bij ROC Albeda. Zij vertelt hoe het incident aanleiding werd voor diepgaande gesprekken: ‘Leerlingen reflecteerden op hun eigen gedrag en overtuigingen. Ze voelden zich gezien, betrokken en aangemoedigd om actief deel te nemen. Het onderwijs kreeg vorm vanuit verbinding en verantwoordelijkheid.’
Volgens Bruins passen dit soiort initiatieven goed bij de ontwikkeling van het burgerschapsonderwijs in het mbo, dat momenteel wordt versterkt via nieuwe kwalificatie-eisen en lesmodules. Scholen worden uitgenodigd om in dialoog met leerlingen verder te bouwen aan betekenisvol onderwijs, waarin ook moeilijke maatschappelijke thema’s niet worden gemeden.