SCHIEDAM– Het Postureel Medisch Centrum aan de BK-laan in Schiedam heeft meegedaan aan een landelijk onderzoek naar het hergebruik en recyclen van schoenen. Dit onderzoek is gedaan in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en maakt deel uit van plannen om producenten verantwoordelijk te maken voor de verwerking van afgedankte schoenen – net zoals dat nu al gebeurt bij textiel. In die plannen komen ook duidelijke doelen te staan over hoe schoenen hergebruikt en gerecycled kunnen worden. Het ministerie wil met al deze informatie gaan bepalen voor wie tweedehands schoenen geschikt zijn en onder welke voorwaarden hergebruik op een verantwoorde manier kan plaatsvinden.
De onderzoeksbureaus Rebel en TAUW hebben in het rapport de hele schoenensector in kaart gebracht. Ze onderzochten onder andere hoe gebruikte schoenen opnieuw gebruikt kunnen worden. Het Postureel Medisch Centrum – dat gespecialiseerd is in behandelingen zoals podoposturaaltherapie, manuele geneeskunde, acupunctuur en homeopathie – werd hiervoor geïnterviewd. Hun inbreng ging vooral over de mogelijke gezondheidsrisico’s van het dragen van tweedehands schoenen.
Een belangrijk aandachtspunt uit het onderzoek is dat het hergebruik van schoenen risico’s kan hebben voor de gezondheid. De organisatie Gezond Lopen, een samenwerkingsverband van 80 schoenenspeciaalzaken, heeft het ministerie hierop gewezen. Vooral schoenen die versleten zijn of niet goed passen bij een nieuwe drager kunnen klachten veroorzaken. Daarnaast is er twijfel ontstaan over de betrouwbaarheid van bestaande cijfers over het aantal schoenen dat jaarlijks verkocht of vernietigd wordt. Brancheorganisatie INretail zegt dat de cijfers uit het onderzoek niet kloppen met hun eigen waarnemingen. Ze willen daarom samen met onderzoeksbureau Rebel de data opnieuw bekijken.