SCHIEDAM– Het Bedrijvenfestival Schiedam is zaterdag succesvol van start gegaan in de ’s-Gravelandsepolder, waar bezoekers bij tientallen bedrijven binnen konden kijken. Honderden Schiedammers, jong en oud, stapten met het zonnige lenteweer op de fiets om de wereld van techniek, productie en innovatie te verkennen. Tussen 10.00 en 16.00 uur ontvingen bedrijven belangstellenden op hun werkvloer, werd uitleg gegeven over processen, konden workshops worden gevolgd en werden persoonlijke verhalen gedeeld over de mensen achter de producten.
Ook burgemeester Harald Bergmann (VVD) en wethouder Frans Hamerslag (PS) waren van de partij. Zij fietsten langs alle deelnemende locaties. Aan het eind van de dag sprak de burgemeester in de feestelijk aangeklede Synergy-hal zijn waardering uit voor initiatiefnemer Janet van Huisstede, de deelnemende bedrijven en de sponsors die het festival mede mogelijk maakten via Stichting Schiedam Viert 750. ‘Dit festival heeft bij veel inwoners de ogen geopend voor wat hier allemaal gebeurt. En vandaag zijn er al volop reacties binnengekomen op openstaande vacatures en stageplekken. Dat laat zien hoe groot de belangstelling is’, aldus Bergmann.
De Synergy-hal werd tijdens het festival beheerd door SDK Vastgoed, ontwikkelaar van MICS: de Mechatronica Innovatie Campus Schiedam. Hier werd uitgelegd hoe deze nieuwe campus zich de komende jaren verder ontwikkelt binnen het SchieDistrict. Mechatronica – de techniek achter onder meer robotarmen, drones en 3D-printers – verbindt mechanica, elektronica en informatica. MICS wordt een plek waar u, als student of professional, kennis kunt uitwisselen, nieuwe toepassingen kunt ontwikkelen of kunt werken aan uitdagende projecten. De campus biedt ruimte aan onderwijs, onderzoek, bedrijven en werkgelegenheid, en maakt deel uit van een grotere gebiedsontwikkeling die ook 3.500 nieuwe woningen omvat.
In de Synergy-hal werd ook volop gedemonstreerd en meegedaan. Studio MBB toonde machines die plastic recyclen, terwijl MakerMinds kinderen de kans gaf om een eigen robotje te bouwen. In een kooi met VR-brillen van iTeachers probeerden jongeren te ontsnappen uit een virtuele escaperoom. Bij Junior IOT werd er geconcentreerd gewerkt aan het in elkaar zetten van kleurige lampjes. Geïnteresseerden in techniekonderwijs kregen informatie bij het Expertisecentrum Precisietechnologie (ECP-ZH), en wie zich afvroeg wat hightech allemaal mogelijk maakt, kreeg voorbeelden van Hi-delta en bedrijven als Hatenboer-Water, Orga, FMI International en Metrohm.
Wie overwoog om van baan te veranderen, kon terecht bij De Nieuwe Arbeidsmarkt, waar werkgevers en werkzoekenden elkaar ontmoetten.
Boers & Co liet op twee locaties zien hoe het uiterst precieze onderdelen maakt, tot op een zestigste deel van een haartje nauwkeurig. Het bedrijf vierde hiermee ook het 130-jarig bestaan. Bij Glasdesign kon u leren glas snijden, een glazen bal in een doel schieten of glas tillen. Magneet Communicatiecentrum liet bezoekers eigen boekjes drukken en wie interesse had in kunstmatige intelligentie werd bij Compete IT Solutions meegenomen in de wereld van AI, met uitleg over hoe u zelf een goede opdracht kunt geven aan een AI-systeem.
Wie het festival gemist heeft, krijgt nog meerdere kansen. Op 17 mei staat de Gedistilleerd-industrie centraal, op 28 juni draait het om het midden- en kleinbedrijf en de zorgsector, en op 6 september om de havens en offshore. Voor meer informatie, aanmeldingen voor rondleidingen of updates kunt u terecht op: www.bedrijvenfestivalschiedam.nl.
Foto’s door Polina Nasedkina