SCHIEDAM- Het Schiedamse stadsbestuur heeft goedkeuring gegeven aan het jaarverslag over het beheer van archieven en informatie in 2023. Dit verslag laat zien hoe de gemeente het afgelopen jaar is omgegaan met het opslaan en verwerken van informatie. Tijdens de vergadering van het stadsbestuur is besloten om zowel het KPI-verslag als het verbeterplan definitief vast te stellen. Deze documenten worden samen met het inspectieverslag van de gemeentearchivaris opgestuurd naar Gedeputeerde Staten. In dit inspectieverslag staan de huidige situatie en belangrijke aandachtspunten beschreven. Ook de gemeenteraad wordt op de hoogte gebracht via een aparte brief. Hierin worden de belangrijkste bevindingen en aanbevelingen uit het verslag toegelicht.
Goed archief- en informatiebeheer is belangrijk voor een transparante en betrouwbare overheid. Uit de evaluatie van 2023 blijkt waar verbetering nodig is en welke stappen al zijn gezet om dit proces te versterken. Het verbeterplan richt zich op een efficiëntere en veiligere opslag en verwerking van documenten. De komende tijd blijft de gemeente werken aan verdere optimalisatie, zowel voor digitale als papieren archieven.
Normaal gesproken zou een rapport over archiefbeheer niet veel stof doen opwaaien, maar dit jaar ligt dat anders. Sinds wethouder Anouschka Biekman (D66) zich vastberaden inzet om een vermeend Schiedams slavernijverleden aan te tonen, is er extra aandacht voor de gemeentelijke archieven. Dit blijkt onder meer uit het recente onderzoek naar de familie Pichot, een invloedrijke regentenfamilie met connecties in de 18e en 19e eeuw.
Het begin deze maand gepubliceerde rapport over hun betrokkenheid bij de trans-Atlantische slavernij heeft al de nodige vragen opgeroepen. Historicus Jean Jacques Vrij, die het onderzoek uitvoerde, beschrijft hoe leden van de familie financiële banden hadden met Surinaamse plantages, maar of dit betekent dat Schiedam als stad hiervan heeft geprofiteerd, blijft onduidelijk. Vrij erkent dat er geen financiële administratie van de familie Pichot meer beschikbaar is. ‘We kunnen niet meer beschikken over de financiële administratie van de Pichots en hebben onvoldoende inzicht in ieders bronnen van inkomsten om het met harde cijfers aan te kunnen tonen, maar mogen toch aannemen dat de revenuen uit de plantages voor allen onontbeerlijk zijn geweest bij het vestigen en handhaven van hun sociale positie.’
Critici vrezen dat het onderzoek eerder politiek gestuurd is dan feitelijk onderbouwd. Zonder harde cijfers blijft de vraag bestaan of Schiedam werkelijk een belangrijke speler was in het koloniale systeem of dat het verleden wordt ingekleurd om een gewenste uitkomst te ondersteunen. Met de recente aandacht voor archiefbeheer lijkt het er in elk geval op dat de discussie voorlopig nog niet voorbij is.
🦧………………