WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

SCHIEDAM BESPREEKT TERUGKEER JIHADISTEN IN BESLOTENHEID

DE CIJFERS:
Uit onderzoek door Motivaction blijkt dat 87% van de Turkese jongeren in Nederland het goed vindt dat er steun is van moslims uit Nederland voor ISIS. 80% keurt daarbij het gebruik van geweld door de verschillende groeperingen goed.
Deze sympathie staat niet op zichzelf. Het internationaal onderzoeksbureau PEW research center onderzoekt regelmatig de opvattingen van moslims wereldwijd.
Volgens PEW cijfers is een ruime meerderheid van de moslims in Afrika, het Midden-Oosten en Zuid-Azië vóór invoering van de sharia. 84% van de Egyptenaren is voor de doodstraf voor ex-moslims, tegenover 86% van de Jordaniërs en 76% van de Pakistanen.
En dan is er de sympathie onder moslims voor terreurdaden.  In 2003 stond 56% van de Jordaniërs positief tegenover Osama bin Laden en tegenwoordig staat 60% positief tegenover de terreurgroep Hamas. 55% staat ook positief tegenover Hezbollah, een organisatie die de eerste zelfmoordaanslagen uitvoerden en op de terreurlijst staat van de meeste Westerse landen.
Van de inwoners van de Palestijnse gebieden keurt 89% de raketbeschietingen op Israël goed en steunde 72% de WTC-aanslagen.
89% van de Turkse jongeren steunt Hamas en 58% houdt alle Joden verantwoordelijk voor het geweld in de regio.

SCHIEDAM- Achter gesloten deuren worden Schiedamse raadsleden ergens in de loop van het jaar bijgepraat over de huidige aanpak van ‘polarisatie en radicalisering’. Volgens het gemeentebestuur van Schiedam wordt voordurend gekeken of de aanpak nog aan de verwachtingen voldoet en wordt waar nodig de aanpak bijgesteld. De raad wordt over de onderwerpen geïnformeerd tijdens de jaarlijkse bijpraatbijeenkomsten over openbare orde, veiligheid en ondermijning.

De gemeente Schiedam kent islamitische oorlogsmisdadigers die actief zijn voor ISIS, de zogenaamde uitreizigers, dus het is niet ondenkbaar dat er zich ook terugkeerders in Schiedam gaan melden, erkent het stadsbestuur.  Hierop wordt geanticipeerd door zogenaamde fictieve casus-besprekingen in het Veiligheidshuis Rotterdam Rijnmond. Ook wordt de gemeente hierbij waar mogelijk ondersteund door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en de Nederlandse inlichtingendienst AIVD.

Het huidige stadsbestuur (CDA, D66, PvdA, SP en VVD) stelt dat de aanpak van radicalisering per definitie niet meetbaar is. ‘Maar we voelen ons wel gesteund doordat de aanpak van de gemeente Schiedam door het NCTV gemonitord wordt. Hierbij wordt gekeken naar de inzet van het verstrekte geld en de mogelijke effectiviteit hiervan’, aldus burgemester en wethouders.

Schiedam gelooft in de-radicalisering als integraal onderdeel van de aanpak, door het geven van voorlichting op scholen en bij maatschappelijke organisaties. Ook is er de individuele benadering van (mogelijk) geradicaliseerde personen. In het laatste geval wordt getracht om door middel van algemeen aanvaarde maatschappelijk werk methodieken tot de-radicalisering te komen. Cijfers van slagingspercentages zijn niet bekend.

Eén gedachte over “SCHIEDAM BESPREEKT TERUGKEER JIHADISTEN IN BESLOTENHEID

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *