WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

ROTTERDAMSE HUURDERS MET ZONNEPANELEN DUURDER UIT

ROTTERDAM– Bewoners van sociale huurwoningen in Rotterdam met zonnepanelen dreigen meer te moeten betalen dan voordien. Waar het plaatsen van zonnepanelen bedoeld was om energiekosten te verlagen, blijkt dat huurders extra servicekosten betalen, terwijl de financiële voordelen van zonne-energie afnemen.

Sinds 2022 werken de gemeente Rotterdam en zeven woningcorporaties samen om 5000 huurwoningen te voorzien van energiebesparende maatregelen. Dit werd mede gefinancierd door een rijksbijdrage van 18,6 miljoen euro om huishoudens met lage inkomens te helpen. Een belangrijk onderdeel hiervan was het plaatsen van zonnepanelen.

Huurders betalen voor de panelen via een extra maandelijkse bijdrage aan hun woningcorporatie. Dit bedrag ligt doorgaans tussen de 2 en 4 euro per paneel, wat neerkomt op een jaarlijkse kostenpost van 170 tot 340 euro voor zeven panelen. Tot nu toe konden bewoners een groot deel van hun investering terugverdienen via de salderingsregeling, maar vanaf 2027 komt daar verandering in: stroom die teruggeleverd wordt aan het net, levert niets meer op. Hierdoor blijft de servicebijdrage bestaan, terwijl het financiële voordeel fors afneemt.

Volgens recente berekeningen kunnen huurders hierdoor te maken krijgen met een stijging van hun maandlasten met 30 tot 40 euro. De verwachting was dat zonnepanelen juist zouden helpen bij het verlagen van energiekosten. In de praktijk voelen veel bewoners zich nu benadeeld. Bovendien blijkt dat niet alle woningcorporaties dezelfde rekenmethode hanteren. Hierdoor kunnen verschillen ontstaan in wat huurders uiteindelijk moeten betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *