WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

ROTTERDAMMERS WILLEN ZEGGENSCHAP BIJ STEDELIJKE ONTWIKKELING

ROTTERDAM– De organisatie Recht op de Stad heeft in een brief aan de Rotterdamse gemeenteraad haar zorgen geuit over het Stedelijk Sociaal Statuut. Dit statuut regelt onder andere de basisrechten van bewoners bij sloop en renovatie, maar volgens de organisatie schiet het tekort op het vlak van zeggenschap voor bewoners.

Recht op de Stad stelt dat bewoners onvoldoende middelen krijgen om hun stem effectief te laten horen bij ingrijpende veranderingen in hun wijk. Zij pleiten voor professionele ondersteuning om ervoor te zorgen dat bewoners op een gelijkwaardig niveau kunnen deelnemen aan gesprekken over plannen. Ondersteuning door experts met bouwkundige kennis en ervaring in het faciliteren van bewonersgroepen is hierbij volgens de organisatie noodzakelijk.

De organisatie roept de gemeenteraad op om een platform voor bewonersondersteuners op te richten. Dit zou een structurele basisvoorziening kunnen bieden voor de betrokken bewoners en de kwaliteit van gesprekken en besluiten verbeteren. Recht op de Stad vindt dat een dergelijke aanpak niet alleen participatie, maar ook daadwerkelijke inspraak bevordert.

Momenteel wordt er gewerkt met drie pilotprojecten waarin professionele ondersteuning wordt geboden. Deze projecten worden geëvalueerd door de Veldacademie, maar Recht op de Stad ziet dit als een compromis dat onvoldoende tegemoetkomt aan de behoeften van bewoners. Ze pleiten voor een bredere en meer structurele inzet van ondersteuning.

Het advies van de organisatie, waarin wordt gepleit voor zeggenschap en betrokkenheid van bewoners, is eerder al omarmd door de Rotterdamse woningcorporaties en het gemeentebestuur. Recht op de Stad vraagt de gemeenteraad om nu ook daadkracht te tonen en werk te maken van een meer democratische aanpak in stedelijke ontwikkeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *