ROTTERDAM– Om de vastgelopen woningbouw vlot te trekken, kiest Rotterdam voor een drastische koerswijziging met de nieuwe Rotterdamse Aanpak Uitvoering Woningbouw (RAUW). Door trage procedures, complexe regels en stapels eisen te schrappen, moet de bouw van vooral zeer kleine woningen – van slechts 50 m² – flink worden versneld. De druk op de woningmarkt neemt immers met de maand toe.
Die druk wordt mede veroorzaakt door de aanhoudende toestroom van ‘nieuwkomers’, als gevolg van het opengrenzenbeleid van de EU. Terwijl de bevolking vooral van buitenaf groeit, blijft de woningproductie ver achter. De gevolgen zijn zichtbaar in vrijwel elke wijk: wachtlijsten worden langer, starters en gezinnen vinden nauwelijks woonruimte en tijdelijke opvanglocaties raken overvol. Volgens wethouder Chantal Zeegers (D66) is de tijd van vertraging voorbij. ‘We hebben te lang genoegen genomen met traagheid en onzekerheid. Bouwers en ontwikkelaars moeten weten waar ze aan toe zijn, zodat plannen niet eindeloos blijven hangen.’
Een belangrijk onderdeel van RAUW is het terugdringen van overbodige eisen bij kleinere projecten. Zo worden in een aantal gebieden de regels voor minimale woonoppervlakte verlaagd van 60 m² naar 50 m² – passend bij de groei van kleine huishoudens in de stad. Voor specifieke doelgroepen zoals studenten, ouderen en ‘friends’-woningen gelden aparte eisen. Zo is bij seniorenwoningen een goede toegankelijkheid belangrijk. Ook wil het college woningvorming soepeler mogelijk maken in meer wijken, zodat grote woningen kunnen worden gesplitst in meerdere zelfstandige woningen van minimaal 50 m². In de toekomst is het dan mogelijk in bijna alle delen van Rotterdam, behalve in de focuswijken van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (Tarwewijk, Bloemhof, Carnisse, Hillesluis, Feijenoord, Afrikaanderwijk en Oud-Charlois), om grotere woningen op te delen in kleinere. In de meeste oude stadswijken geldt op dit moment nog een minimale oppervlakte van 85 m² per woning.