ROTTERDAM– Er wordt strenger opgetreden tegen verkeersgedrag dat voor overlast zorgt in Rotterdamse woonwijken. Onder de naam ‘Rotterdamse Verkeersaso Aanpak’ worden bestaande maatregelen aangescherpt en nieuwe werkwijzen ingevoerd. Het gaat onder meer om het eerder afsluiten van straten, het inzetten van geluidsflitsers als waarschuwingssysteem en het uitbreiden van handhaving door Gemeentelijke Inspecteurs in Dienst (GID’s).
De aanpak richt zich op verkeersgedrag dat door bewoners als storend wordt ervaren. Denk aan hard optrekken, racen door woonstraten of onnodig toeteren en gassen. Omdat dit soort gedrag lastig in cijfers is uit te drukken, zet de gemeente in op meerdere instrumenten tegelijk: fysieke maatregelen, betere gegevensverzameling, extra toezicht en een nieuwe vorm van boetes.
Een opvallend onderdeel is het gebruik van een zogenaamde last onder dwangsom. Hierbij ontvangt de overtreder niet alleen een boete, maar wordt hij of zij ook geconfronteerd met een bedrag dat kan oplopen als het gedrag zich blijft herhalen. De eerste boete bedraagt 500 euro en kan, bij herhaling, oplopen tot 3000 euro. Volgens de gemeente werkt deze manier van handhaven vooral omdat de gevolgen steeds zwaarder worden bij herhaling.
Naast deze juridische middelen zet Rotterdam ook in op maatregelen die moeten voorkomen dat bewoners überhaupt hinder ondervinden. In overleg met bewoners worden tijdelijke afsluitingen geëvalueerd en kunnen, indien effectief, permanent worden ingevoerd. Op plekken waar bewoners overlast ervaren, worden testlocaties ingericht met flitsapparatuur die geen boete oplevert, maar bestuurders wél confronteert met hun rijgedrag via een harde geluidswaarschuwing.
De GID’s krijgen daarnaast een grotere rol in de dagelijkse handhaving. Voor de zomer zijn zij getraind in het herkennen en registreren van dit type overtredingen. Hierdoor kunnen zij nu ook tijdens hun gebruikelijke rondes optreden tegen verkeersovertreders. Volgens de gemeente zal de pakkans hierdoor flink toenemen, en zullen bewoners het verschil op straat merken.
.
Geachte heer/mevrouw,
Ik schrijf dit om mijn zorgen te uiten over de aanhoudende geluidsoverlast veroorzaakt door auto’s en motoren aan de Blaak. Deze overlast heeft een negatieve invloed op de leefbaarheid en het woongenot in deze buurt.
Sinds enige tijd is het geluid van voorbijrijdende voertuigen, vooral in de avonduren en tijdens het weekend, aanzienlijk toegenomen. Dit zorgt voor verstoring van de nachtrust en maakt het moeilijk om te ontspannen in mijn eigen woning. Ondanks de toezegging van een actievere handhaving zien wij hier op de Blaak niets van terug. Het is hier de hele week door een racebaan
In de zomer van 2020 heeft de gemeente Rotterdam op drie plekken in het centrum onderzoek gedaan naar het geluid van rijdende auto’s en motoren, maar er is nog geen recente informatie over geluidsmetingen aan de Blaak.
Ik hoop dat u mijn zorgen serieus neemt en dat er spoedig actie wordt ondernomen om de geluidsoverlast te verminderen. Bij voorbaat dank voor uw aandacht en inzet.
Jammer dat dit soort zaken de gemeente Schiedam niet interesseert.
Maar Rotterdam is wel goed bezig!
Eerst zien dan geloven. Iedere dag toeterturreke, iedere dag motorfietsen en getjoende wrakken met een knal in de uitlaat, (liefst ’s avonds natuurlijk), iedere dag bumperkleven, iedere dag frequent door rood rijden, auto’s die als ze uit een zijstraatje komen die dan het fietspad blokkeren, het liefst rijdt men met een telefoon in den knuist, ik zie er verdomd weinig langs de weg staan met een agent ernaast.