ROTTERDAM- Het Rotterdamse stadsbestuur (Leefbaar, VVD, D66 en Denk) werkt aan een aanpassing van de verordening die inspraak en burgerinitiatieven regelt. Het stadsbestuur zegt de betrokkenheid van bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties te willen versterken. Dit sluit aan bij het bestaande beleid, zoals het bestuursmodel Wijk aan Zet.
De wijziging komt voort uit een landelijke wet die gemeenten verplicht om spelregels rond participatie vast te leggen. De gemeenteraad kreeg eerder al een technische toelichting en nu ligt een conceptvoorstel klaar. In het tweede kwartaal van 2025 wordt dit concept gedeeld met wijk- en dorpsraden. Zij kunnen hun mening geven tijdens een consultatiebijeenkomst op 4 juni. Ook de ombudsman brengt advies uit.
In Rotterdam krijgen inwoners geen zeggenschap, maar slechts inspraak via verschillende participatie-instrumenten, zoals digitale meningspeilingen en burgerinitiatieven. Inspraak betekent dat inwoners hun mening kunnen geven en suggesties kunnen doen voordat een besluit wordt genomen. Het bestuur is niet verplicht om deze te volgen. Zeggenschap gaat een stap verder: burgers hebben daadwerkelijk beslissingsmacht en kunnen direct invloed uitoefenen op de uitkomst.
Schijndemocratie van koning Pils met zijn WEF omvolkingsprogramma waar CDBC en 15 minuten steden en insecten vreten de planning vormen. Daarover wordt onze mening niet gevraagd, sterker nog deze wordt gecensureerd…we mogen alleen geld geven voor Zelenski’s nieuwe jacht bij Mallorca en oorlogshitserij aanhoren. T nieuwe normaal.