ROTTERDAM– Het Rijnmonds Arbeidsmarktperspectieffonds (RAP) heeft in zijn eerste jaar al achttien projecten ondersteund en helpt 854 mensen in de regio aan werk of bij het behouden van hun baan. Dit blijkt uit een voortgangsrapportage van de gemeente Rotterdam.
Het fonds, dat in oktober 2023 werd opgericht, is bedoeld om personeelstekorten te verkleinen en werkgelegenheid te stimuleren in de regio Rijnmond. Werkgevers, onderwijsinstellingen en andere organisaties kunnen subsidie aanvragen voor projecten die bijdragen aan deze doelen. Inmiddels is ruim 3,3 miljoen euro toegekend aan verschillende initiatieven.
Volgens de gemeente blijft het tekort aan arbeidskrachten een serieuze kwestie in Rijnmond. Bijna 39% van de werkgevers ervaart problemen bij het vinden van geschikt personeel. Vooral in sectoren zoals openbaar vervoer, zorg, kinderopvang, onderwijs, bouw, techniek, veiligheid, haven en logistiek is de nood hoog. Daarnaast is er veel vraag naar werknemers die kunnen bijdragen aan de energietransitie, digitalisering en circulaire economie.
Het RAP biedt subsidies tot 50% van de totale projectkosten. Deelnemende projecten richten zich op drie hoofddoelen: Meer mensen begeleiden naar een baan, bijvoorbeeld vanuit werkloosheid of een opleiding. Het aanbieden van scholingstrajecten met baangarantie. Voorkomen dat werknemers hun baan verliezen.
Sinds de start zijn er vier aanvraagrondes geweest, waarbij achttien projecten zijn goedgekeurd. De meeste initiatieven richten zich op de hele arbeidsmarktregio, maar enkele projecten zijn specifiek bedoeld voor bewoners van Rotterdam, Vlaardingen, Goeree-Overflakkee, Barendrecht en Hoeksche Waard.
Tot nu toe hebben 156 mensen deelgenomen aan een RAP-project. Van hen woont 62% in Rotterdam en 38% in andere gemeenten binnen de arbeidsmarktregio. In totaal hebben 44 deelnemers inmiddels een vaste baan gevonden, hun werk behouden of een opleiding afgerond met een gegarandeerde baan. Tegelijkertijd zijn 22 deelnemers voortijdig gestopt.
De laatste aanvraagronde van 2024 is nog in behandeling. Daarnaast staan voor 2025 drie nieuwe rondes gepland in februari, mei en oktober. In de tweede helft van 2025 volgt een evaluatie om te bepalen of het fonds de gewenste resultaten oplevert.
Voor de komende jaren heeft de gemeente Rotterdam jaarlijks 2,3 miljoen euro begroot voor het RAP. De fondsmanager onderzoekt of andere gemeenten in de regio financieel kunnen bijdragen. In december wordt hierover meer duidelijkheid verwacht.
De gemeente blijft het RAP monitoren en rapporteert de voortgang regelmatig aan de gemeenteraad. Werkgevers en andere organisaties kunnen blijven deelnemen aan het fonds om personeelstekorten in Rijnmond aan te pakken.