ROTTERDAM- De RET verwacht niet langer een groei door te maken, zoals deze bestond voor de periode van de lockdowns. Maurice Unck, algemeen directeur van de RET: “Daarop richten we ons nu in.”
Ook in 2022 kon de RET dankzij een overheidsbijdrage de dienstverlening grotendeels overeind houden. Het operationele verlies van 37 miljoen euro is op papier weggepoetst door de zogenaamde beschikbaarheidsvergoeding, waardoor de vervoerder toch zwarte cijfers kon schrijven. Ten opzichte van 2021 steeg het aantal instappers met 37%, van 99 miljoen naar 136 miljoen, na het afschaffen van de mondkapdwang.
Net als andere vervoerbedrijven kampte de RET in 2022 met personeelstekorten (vanwege een hoog ziekteverzuim), met tijdelijke afschalingen bij bus, tram en metro tot gevolg. De vervoerder is daarom een programma gestart om het verzuim naar beneden te brengen en de broodnodige nieuwe krachten te werven. “Dat de reiziger ons ondanks de ingrepen in het aanbod met een 7,9 waardeert, zie ik als een compliment voor al die collega’s die zich met hart voor de zaak dag in dag uit inzetten om de Rotterdamse regio in beweging te houden”, aldus Unck.
De RET heeft het aantal reizigers opzettelijk laten afnemen door onder meer het introduceren van een drukte-indicator in de RET Real Time App. Ook is het ov-bedrijf zeker 2 jaar actief geweest met het voortdurend omroepen dat er een virus zou rondgaan, waarmee doelbewust is ingespeeld op dé hoax. Wanneer u weigerde een chirurgisch masker te dragen in de rijtuigen, op de perrons en bij de haltes, riskeerde u een boete van 95 euro.