Het ‘Weeshuis der Hervormden’ in het centrum van Schiedam is eeuwenlang de opvangplek geweest voor weeskinderen, halfwezen, vondelingen, voogdijkinderen en verlaten kinderen van de jeneverstad. Het heeft een 400 jaar lange geschiedenis. Met de opbrengsten van een goede doelen loterij werd de bouw van het weeshuis in 1605 bekostigd. In 1779-1782, een periode van welvaart en bouwactiviteit in Schiedam, werd dit eerste gebouw grotendeels door nieuwbouw vervangen.
Met het vertrek van de laatste wees veranderde de functie van het gebouw. Het college van regenten kreeg de functie van beheerder voor projecten voor jeugd en welzijn en het historische gebouw werd omgebouwd tot een wooncomplex met 23 zogenaamde HAT eenheden. Niet alleen de functie maar ook het historische interieur verdween.
Toch is er nog veel bewaard. Zo heeft het gebouw een regentenkamer met 18de-eeuws goudleerbehang en de oude indeling kan gereconstrueerd worden. De Vereniging Hendrick de Keyser restaureert het complex in fases waarbij de historische indeling zal worden teruggebracht.