ROTTERDAM– Jongeren die via internet in aanraking komen met strafbaar gedrag, vormen een belangrijk aandachtspunt in de aanpak van digitale criminaliteit in Rotterdam. De gemeente blijft de komende jaren inzetten op het voorkomen dat deze groep verder afglijdt in het criminele circuit, bijvoorbeeld door betrokkenheid bij online oplichting of het verspreiden van phishing-links.
Onder het programma Preventie met Gezag is digitale criminaliteit inmiddels een vast onderdeel geworden. Jongeren die gevoelig zijn voor verleiding via sociale media, chatgroepen of gamingplatforms worden actief benaderd met voorlichting en begeleiding. Dit gebeurt onder meer op scholen, via jongerenwerk en in samenwerking met wijkagenten. De gemeente wil voorkomen dat jongeren worden ingezet als geldezels of dat zij zelf cyberdelicten plegen.
Daarnaast blijft de gemeente aandacht besteden aan de weerbaarheid van alle Rotterdammers tegen digitale criminaliteit. In het programma Digitale Inclusie, dat sinds 2024 loopt, worden bewoners bewust gemaakt van actuele dreigingen. Denk aan nepberichten van banken, valse betaalverzoeken of misleidende e-mails waarin mensen worden verleid tot het klikken op schadelijke links. De gemeente werkt hiervoor samen met experts, maatschappelijke organisaties en wijkinitiatieven.
Eerder zijn vanuit het programma Veilig al meerdere projecten gestart, zoals workshops over cyberveiligheid, publiekscampagnes en samenwerkingen met scholen. Deze aanpak wordt doorgezet en verder uitgebreid.