SCHIEDAM- Vandaag is het 47 jaar geleden dat de Turkse Aydin Ildir (toen 24 jaar) in Schiedam John Gijbels (toen 21 jaar) neerstak op de kermis. Ildir ontsnapte naar Turkije en werd nooit gestraft. Zijn naam verdween na een paar jaar van de opsporingslijst van Interpol. Hardnekkige geruchten stellen dat de moordenaar al jaren in Nederland woont. Het Openbaar Ministerie reageert niet op die geruchten.
Gijbels kreeg een stille begrafenis en de kermismoord werd vergeten. Pas in 2019 mocht de familie van het slachtoffer een gedenksteen leggen op het Emmaplein, vlakbij de plaats van het misdrijf. Op de zwarte tegel met grijze letters staat een citaat uit een liedje van The Cats, waar Gijbels fan van was: ‘Times were when. Times that won’t be back again’.
Het lied gaat over het verlangen naar vroeger, toen alles beter was. Het is een weemoedig en nostalgisch nummer, dat past bij de muziekstijl van The Cats. De singel was een grote hit en haalde de tweede plaats in de Nederlandse hitparade.
De kermismoord zorgde in augustus 1976 voor veel commotie en ongeregeldheden. Niet alleen door de fatale messteken, maar ook door de massale knokpartijen die daarna ontstonden tussen Schiedammers en Turken. De Turken in Schiedam, voelde zich bedreigd en durfde niet meer over straat te gaan. Sommigen vroegen de politie om bescherming. De moord begon met een ruzie om niets. Ildir trok een mes en stak meerdere keren op Gijbels in. Een vriend van Gijbels raakte ook gewond, maar overleefde de aanval. Gijbels overleed onderweg naar het ziekenhuis. De kermis werd gesloten en de politie moest ingrijpen om de rust te herstellen.
De kermismoord leidde tot wraakacties en rellen van Schiedammers tegen Turkse cafés en pensions. De politie moest meerdere avond ingrijpen om de situatie onder controle te krijgen. Het incident veroorzaakte veel spanningen en angst onder de Turkse bevolkingsgroep in Schiedam, die toen ongeveer 1.400 mensen telde.
De Turkse gemeenschap in Schiedam is inmiddels een van de grootste en oudste in Nederland, en vormt anno 2023 meer dan 10% van de Schiedamse bevolking. De meeste Turken in Schiedam zijn afkomstig uit de provincie Konya in Centraal-Anatolië en de eerste kwamen in de jaren zestig en zeventig op initiatief van de grote werkgevers als gastarbeiders naar Nederland om na enkele jaren in een uitkering te belandden.
ach….. die zaak is al lang verjaard
Moord verjaard nooit