ROTTERDAM– Vandalen hebben de plaquette verwijderd van de sokkel van het beroemde standbeeld van Desiderius Erasmus op het Grote Kerkplein in Rotterdam-Centrum. De politie roept op om het gestolen onderdeel terug te bezorgen.
Het beeld van de Rotterdamse humanist is een van de oudste en meest bijzondere standbeelden van Nederland. Het werd in 1618 besteld door het stadsbestuur, mede op advies van Hugo de Groot. De vervaardiging kwam in handen van beeldhouwer en architect Hendrick de Keyser, die het werk niet meer kon voltooien door zijn overlijden in 1621. Zijn zoon Pieter de Keyser en bronsgieter Jan Cornelisz Ouderogge maakten het af. Op 30 april 1622 werd het beeld onthuld op de Grote Markt, na een investering van ruim 10.000 gulden.
Erasmus wordt in brons afgebeeld terwijl hij leest, een ontwerp dat waarschijnlijk is gebaseerd op portretten van Hans Holbein de Jonge. Het beeld geldt als het eerste vrijstaande standbeeld in Nederland en het eerste op het Europese vasteland dat een geleerde eert.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het beeld tijdelijk begraven om schade door bombardementen te voorkomen. Later keerde het terug naar de Coolsingel en verhuisde het in 1964 naar het huidige Grote Kerkplein, vlakbij de Laurenskerk. In 1996 werd het beeld al eens door vandalen omvergetrokken, maar zonder ernstige schade; in 1998 werd het opnieuw geplaatst.
Sinds 1973 is het Erasmusbeeld een beschermd rijksmonument. De vermissing van de plaquette wordt door de politie onderzocht.