Daarom legt OVNL dit plan voor aan overheden en reizigersorganisaties om vanuit een gezamenlijke verantwoordelijkheid de vervoerders te ondersteunen met denkkracht, besluitvorming en financiële bijdrages. Pedro Peters: ,,Niet alleen kost het ontwikkelen en invoeren van nieuwe betaalsystemen veel geld, ook kan er derving ontstaan doordat er minder kaartjes op de voertuigen worden verkocht, die vaak wel ook een belangrijke inkomstenbron voor de vervoerders zijn. We willen indien dit zich voordoet met de overheden afspraken maken over bijsturing en (mitigerende) maatregelen om dit effect tegen te gaan”.
Alle OV-bedrijven werken al gezamenlijk aan initiatieven om de betaalmogelijkheden in het OV uit te breiden. De doelstelling is om per 1 januari 2018 niet langer contante betalingen op de voertuigen te accepteren. Maar liefst nog eerder.
Daarnaast worden er ook nog tal van specifieke maatregelen genomen door vervoerders in de afzonderlijke concessies. Er zijn bijvoorbeeld vervoerders die in pilotvorm pinnen op de bus mogelijk gaan maken en er zijn bijvoorbeeld concessies waar een APP voor wagenverkoop met een ticket op de mobiel ingezet gaat worden.
Zie ook: Geen bewaking bus 38 Schiedam.