WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

‘PAK LAGE OPKOMST AAN BEVOLKINGSONDERZOEK KANKER SCHIEDAM’

SCHIEDAM- Denk in de Schiedamse gemeenteraad bevraagd het stadsbestuur over de dalende opkomst voor het bevolkingsonderzoek naar borst-, baarmoederhals- en darmkanker. De cijfers laten zien dat de opkomst in Schiedam is gedaald van 59% in 2021 naar 58,2% in 2023, terwijl het landelijk gemiddelde op 67,8% ligt. Dit gegeven baart de fractie zorgen, omdat vroegtijdige opsporing van kanker de overlevingskans aanzienlijk kan vergroten.

Het bevolkingsonderzoek heeft in heel Nederland geleid tot de ontdekking van duizenden gevallen van kanker. In 2023 werden 6.315 gevallen van borstkanker, 2.751 gevallen van baarmoederhalskanker en 2.285 gevallen van darmkanker gediagnosticeerd. Daarnaast werden bij 15.768 mensen voorstadia van darmkanker ontdekt, wat vroege behandeling mogelijk maakte.

Raadsleden Furkan Kondu en Noah Miguel van Teijlingen van Denk willen weten waarom de opkomst in Schiedam lager is dan het nationale gemiddelde. Zij vragen het stadsbestuur om mogelijke verklaringen voor deze achterstand te geven en om duidelijkheid over de maatregelen die genomen kunnen worden om de opkomst te verhogen. Het doel is om het percentage inwoners dat deelneemt aan het bevolkingsonderzoek te laten stijgen naar minstens het landelijke gemiddelde van 67,8%.

De raadsleden stellen ook voor dat het stadsbestuur gaat samenwerken met Bevolkingsonderzoek Nederland en andere zorgpartners, zoals huisartsenpraktijken, apothekers en het Franciscus Vlietland, om de Schiedamse bevolking beter te informeren over het belang van het bevolkingsonderzoek. Daarnaast vragen ze het gemeentebestuur om samen met maatschappelijke partners lokale campagnes op te zetten om de inwoners van Schiedam te motiveren deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek.

7 gedachten over “‘PAK LAGE OPKOMST AAN BEVOLKINGSONDERZOEK KANKER SCHIEDAM’

  1. Deze mensen zorgen er dus voor dat de gezondheidszorg erg duur wordt en dus de premies elk jaar stijgen. Dus niet reageren op een oproep zou moeten resulteren tot uitsluiting van behandeling als de kanker toeslaat.

    1. @Wallie
      Dit kost klauwen met geld, niet meewerken aan bevolkingsonderzoeken maar wel huilie huilie doen als het te laat is. Dan is Nederland weer racistisch als ze niet meer te helpen zijn. Uiteraard eisen ze dan wel de beste en duurste zorg op. Als het ff kan gaan ze op kosten van de Nederlandse zorgverzekering, betaald door de gemeenschap, naar hun vaderland want daar is alles beter.
      En over discriminatie gesproken;
      Als jij met spoed naar de huisartsenpost moet, moet jij vervoer regelen en betalen vor parkeren midden in de nacht. Gelukzoekertjes krijgen voor elk bezoek gratis een taxi om een doktersbezoek te maken. Zelfs hiermee bedonderen ze nog de kluit. Ze rijden uren rond zonder daadwerkelijk naar een ziekenhuis te gaan.

  2. De bevolkingsonderzoeken zijn hard nodig.
    Gelukkig maken veel mensen er wel gebruik van. Daarom is het toch belachelijk dat borstkankeronderzoek tijdens de Corona griep werd stilgelegd, de naweeën zijn nog voelbaar.
    Ook is duidelijk dat bepaalde lui , met name moslims,nu nog niet onderzocht willen worden omdat Nederlandse artsen onrein zijn. Dat is hun keuze en daardoor wordt de druk op de onderzoeken minder.
    Tijdens de Corona griep gingen veel besmette Turken naar Turkije omdat ze daar beter zouden worden in Nederland waren ze uitbehandeld.
    Volgens Erdogeval deed Nederland niets voor zijn volk en liet ze ophalen.
    Ben benieuwd hoeveel er het in Turkije hebben overleefd, daar hoor je Erdogeval niet over.

    1. @ Jaap , Ik snap het probleem van die lui niet zo , of het nou een Nederlandse arts of een Turkse arts is , die een stuk kijkbuis in je reet stopt , het blijft toch allemaal lood om oud ijzer ………….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *