ROTTERDAM– De Raad van State heeft woensdag uitspraak gedaan in een langslepende zaak tussen een voormalig operatieassistente en het Erasmus MC in Rotterdam. De vrouw, die meer dan 32 jaar bij het ziekenhuis werkte, had verzocht om inzage in haar volledige personeels-, arbo- en re-integratiedossier. Zij wilde daarmee achterhalen of haar ontslag destijds onterecht is afgehandeld en of haar voormalige rechtsbijstand hierin steken heeft laten vallen. Het ziekenhuis gaf haar in 2020 wel inzage in een deel van de documenten, maar liet weten dat andere stukken niet meer beschikbaar zijn. Die zouden verloren zijn gegaan bij de overgang naar een nieuw digitaal systeem. De vrouw tekende bezwaar aan, ging in beroep en uiteindelijk in hoger beroep. Ze stelt dat er geen goede uitleg is gegeven over het verdwijnen van de documenten en dat het niet aannemelijk is dat er geen back-up meer bestaat.
De Raad van State heeft nu geoordeeld dat het Erasmus MC voldoende heeft uitgelegd wat er is gebeurd met de documenten. De medische instelling geeft aan dat in 2017 is overgestapt op een nieuw personeelsinformatiesysteem en dat de dossiers van oud-medewerkers, zoals dat van haar, zijn achtergebleven in het vorige systeem. Omdat het ontslag van de vrouw op 1 juni 2012 plaatsvond, is haar oude digitale dossier volgens beleid 10 jaar later gewist – in juni 2022. Het ziekenhuis geeft toe dat dit eigenlijk niet mag gebeuren zolang er nog juridische procedures lopen. De hoogste rechter vindt deze uitleg niet ongeloofwaardig. Ook het feit dat in 2023 nog enkele stukken aan haar zijn verstrekt, wijst volgens de rechters niet op de aanwezigheid van een volledig dossier. Volgens het EMC ging het om een eerdere uitdraai van bekende documenten die al eerder waren gedeeld.
De vrouw krijgt wel een schadevergoeding van 500 euro toegekend vanwege de lange duur van de procedure. In totaal duurde het proces ruim4,5 jaar, wat langer is dan de maximale termijn die als redelijk wordt beschouwd. Eerder kende de rechtbank al een vergoeding van 500 euro toe voor dezelfde reden. Daarmee komt de totale schadevergoeding uit op 1.000 euro. Ook moet het ziekenhuis de proceskosten voor de behandeling van het verzoek om schadevergoeding vergoeden.