ROTTERDAM- Het aantal gevonden lachgascilinders in Rotterdam blijft onverminderd hoog, ondanks eerdere maatregelen. Maandelijks worden ongeveer 2.000 cilinders opgeruimd door Stadsbeheer en nog eens 350 cilinders worden ingeleverd bij milieuparken. Om de overlast verder terug te dringen, kondigt wethouder Pascal Lansink (VVD) aanvullende maatregelen aan.
In een brief aan het Burgerpanel Rotterdam reageert de wethouder op hun advies over afvaloverlast door lachgasgebruik. Hoewel er de afgelopen jaren al veel is gedaan op het gebied van preventie en voorlichting, blijft het probleem hardnekkig. De gemeente zet daarom extra in op zowel voorlichting als handhaving.
Er wordt blijvend aandacht besteed aan de gevaren van lachgas en het schadelijke effect van afval op de leefomgeving. Eerdere campagnes met ‘bekende’ influencers, zoals Touzani en Youstoub, zouden al hebben bijgedragen aan meer bewustwording onder jongeren. Daarnaast zijn op scholen programma’s en gezondheidscoaches actief die signalen van lachgasgebruik vroegtijdig oppikken.
Op het gebied van handhaving komt een nieuw actieplan om bezit, gebruik en handel van lachgas strenger aan te pakken. Overtreders van het lachgasverbod kunnen rekenen op boetes. Ook werkt de gemeente samen met politie en Stadsbeheer om de effectiviteit van handhavingsacties verder te vergroten.
De inzameling van lachgasafval verloopt inmiddels efficiënter dan voorheen. De nieuwe werkwijze van Stadsbeheer heeft de afhandelingstermijn van meldingen weten te verkorten van vier weken naar drie à vier werkdagen. Het aantal klachten van bewoners over lachgasafval is daardoor gedaald van 150 naar 50 per maand.