SCHIEDAM- In Schiedam-Nieuwland voelt 64% van de bewoners zich onveilig in de eigen buurt. In Schiedam-Oost ligt dit percentage op 60%. Dat blijkt uit de Monitor Leefbaarheid en Veiligheid 2024, waarin duidelijk wordt dat deze twee wijken de laagste scores van de stad halen op het gebied van sociale cohesie, buurtproblemen én veiligheidsgevoelens. De gemeente grijpt in met twee vergaande maatregelen: deelname aan het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV) en intensieve handhaving op woonoverlast in dichtbevolkte wijken.
De cijfers in de Monitor laten zien dat de kloof tussen wijken verder toeneemt. Terwijl in Spaland/Sveaparken het rapportcijfer voor veiligheid in de eigen buurt op 7,5 ligt, blijft Nieuwland steken op 5,8. De sociale cohesie is in de noordelijke wijken gemiddeld bijna een vol punt hoger.
Nieuwland en Oost scoren op vrijwel alle indicatoren slechter dan het stedelijk gemiddelde. In Nieuwland geven bewoners hun woonomgeving een 6,4 en hun woning een 7,1. De sociale cohesie wordt gewaardeerd met een 5,7, terwijl het gemiddelde voor Schiedam op 6,0 ligt. Ook op het gebied van buurtproblemen scoort Nieuwland hoog: rommel op straat (score 71), vuilnis naast containers (67) en hondenpoep (51) worden het vaakst genoemd.
Om deze negatieve spiraal te doorbreken, nemen deze twee wijken deel aan het NPLV. Dit landelijke programma richt zich op wijken met achterstanden op meerdere leefgebieden, en moet via extra investeringen en samenwerking met het Rijk zorgen voor verbetering in veiligheid, onderwijs, werk, gezondheid en wonen. Schiedam hoopt met deze inzet de leefbaarheid in deze wijken structureel te verbeteren en het verschil met andere wijken te verkleinen.
Een tweede opvallende maatregel is de gerichte handhaving op woonoverlast in de dichtbevolkte wijken ten zuiden van de A20, waaronder Groenoord, Zuid en Nieuwland. Hier wonen veel mensen dicht op elkaar en worden problemen met geluid, afval, drukte en overbewoning relatief vaak genoemd.
De gemeente voert in deze gebieden sinds kort een gecombineerde aanpak uit waarbij toezicht en handhaving worden ingezet op zowel individuele overlastsituaties als bredere buurtproblemen. Deze aanpak lijkt effectief: het percentage bewoners dat woonoverlast ervaart, is in deze wijken met enkele procentpunten gedaald.
Moet het niet zijn. ,,64 procent zorgt voor een onveilig Nieuwland” ?
Ook niet zo gek hé , sinds er daar een soort Iraanse kernreactor gebouwd is ……………
Wist niet dat er in Nieuwland 64% Nederlanders woonden.