WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

FLEXWONINGEN ZORGEN VOOR MEER WOO-VERZOEKEN SCHIEDAM

SCHIEDAM– De komst van flexwoningen in Schiedam leidt tot een stroom aan Woo-verzoeken. In het laatste kwartaal van 2024 alleen al kwamen er zes verzoeken binnen over dit onderwerp. Dat blijkt uit het Jaarverslag Wet open overheid – 2024 van de gemeente.

Vorig jaar kwamen in totaal 56 Woo-verzoeken binnen, een toename van 16% ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit betekent een groei van 11 verzoeken. Voor 2025 ligt de focus op het verder verkorten van de afhandelingstermijnen en het verlagen van de belasting op de organisatie. Efficiëntere verwerking en optimalisatie van interne processen staan daarbij centraal.

Van de 56 verzoeken waren er 50 formele Woo-verzoeken (89%) en 6 informatieverzoeken (11%). De onderwerpen varieerden, maar vooral in het laatste kwartaal trok het raadsvoorstel ‘snelwonen’ de aandacht, met zes verzoeken hierover. De meeste verzoeken werden ingediend binnen het stedelijk en sociaal domein (48 van de 56).

De gemeente Schiedam richt zich in haar jaarverslag vooral op de passieve openbaarmaking: het ontvangen en behandelen van verzoeken. De meeste Woo-verzoeken zijn in behandeling genomen; 45 verzoeken zijn inmiddels afgehandeld, waaronder alle zes informatieverzoeken. De gemiddelde afhandelingstijd van deze informatieverzoeken was 15 dagen – een verbetering van 15 dagen ten opzichte van het jaar ervoor.

Van de 39 afgehandelde Woo-verzoeken werden er 9 ingetrokken. Voor 30 verzoeken is een formeel besluit genomen. In 2024 werd 63% van de Woo-verzoeken binnen de wettelijke termijn afgehandeld, een verbetering van 13% vergeleken met 2023, toen dit nog 50% was. De gemiddelde afhandelingstijd kwam uit op 52 dagen, 6 dagen langer dan in 2023. De langere termijn komt door vijf complexe verzoeken waarvan de behandeling meer dan 126 dagen duurde. In 2023 kwamen zulke lange doorlooptijden niet voor. Toch blijft Schiedam ruim onder het landelijke gemiddelde van 150 dagen. De gemeente zit met 53 dagen ruim daaronder. Volgens de gemeente is dat mede te danken aan maatregelen zoals digitalisering, betere kennisdeling en het gebruik van software voor het anonimiseren van documenten.

De behandeling van alle verzoeken kostte in 2024 ongeveer 3.840 uur, goed voor 2,8 fte. De totale kosten kwamen uit op 297.000 euro. Dat is 150.000 euro minder dan het jaar ervoor. De gemiddelde kosten per verzoek bedroegen 5.500 euro, met een gemiddelde tijdsinvestering van 68,5 uur per verzoek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *