Wat is een vluchteling?
In de gevestigde media en ambtenarij wordt veelvuldig de term ‘statushouders’ gebruikt. Volgens de begrippenlijst van de UHNCR –de vluchtelingenorganisatie van de VN- is dit niet juist. Alleen iemand die de asielprocedure met goed gevolg heeft doorlopen en die asiel heeft verkregen heeft de status van vluchteling. Iemand die om asiel heeft gevraagd, maar het niet heeft gekregen, omdat uit het onderzoek is gebleken dat hij geen risico op vervolging of ernstige schade loopt heet een uitgeprocedeerde asielzoeker. Iedereen die zijn thuisland op vrijwillige basis verlaat en veilig kan terugkeren naar zijn vaderland wordt aangemerkt als economisch migrant. Iemand die geen geldig verblijfsdocument (meer) heeft verdient volgens de UNHCR de term ‘irregulier migrant’ (lees: illegaal). Het onterecht lebalen van uitgeprocedeerden en irregulieren is een vorm van newspeak: een taal om de vrijheid van gedachte en concepten die een bedreiging voor de gevestigde orde vormen te beperken.
Eén van de bekendste amv-ers is de jonge Angolees Mauro. Deze toen 18-jarige, uitgeprocedeerde asielzoeker weigerde in 2011 Nederland te verlaten. Mauro trad op in diverse televisieprogramma’s van de NPO en de commerciëlen. Zijn ‘schrijnende verhaal’ beheerste dagenlang de gevestigde media met eenzijdige verslagen over zijn situatie. Na het alsnog binnenhalen van een verblijfstatus werd bekend dat Mauro had gelogen over zijn achternaam en over zijn geboortedatum. Hij had al jaren een paspoort, waarmee hij kort na zijn komst naar Nederland terug had gekund naar zijn moeder in Angola. Dat is bij de beoordeling van zijn veelbesproken aanvraag voor een studievisum (voor het VMBO-2) aan het licht gekomen. Dat Mauro had gelogen had vervolgens geen gevolgen meer voor zijn studievisum.VLAARDINGEN- In Vlaardingen worden veel meer alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv-ers) gehuisvest dan eerder bekend is gemaakt. Verhuurder Waterweg Wonen heeft verspreid over de stad nu al twaalf amv-ers aan woonruimte geholpen.
In maart werd bekend dat zestien minderjarige vluchtelingen (14-18 jaar) komen wonen in de villa van de Stichting Timon aan het Verploegh Chasséplein in Vlaardingen.
Timon blijkt ondertussen contact te hebben gezocht met Waterweg Wonen om verspreid over de stad nog een extra groep amv-ers te huisvesten. Deze jongeren wonen met z’n drieën in een sociale huurwoning, iedere dag na schooltijd komt er een begeleider die met de jongeren de maaltijd bereid. Wanneer de jongeren 18 jaar zijn, en wanneer zij dan in de gemeente Vlaardingen willen blijven wonen, komen zij in aanmerking voor vervolghuisvesting.
De stichting Timon is een christelijke hulporganisatie. De stichting komt voort uit de opvang van drugsverslaafden en het sektarische Youth for Christ (YfC). Deze laatste oogsten enkele jaren terug forse kritiek met de manier waarop met subsidies werd omgegaan van landelijke en lokale overheden. YfC zou met haar evangeliserende missie de scheiding tussen kerk en staat schenden.
Voor je kijken, doorlopen, en er is niks aan de hand. Keep the dream alive.