ROTTERDAM- Vandaag herdenkt zijn aanhang van toen in Rotterdam de moord op politicus Pim Fortuyn, die 22 jaar geleden op het Media Park in Hilversum werd doodgeschoten. Om precies 18.06 uur zal Leefbaar Rotterdam, de partij van Fortuyn, een moment van stilte in acht nemen bij het standbeeld van Fortuyn achter het Schielandshuis. Dit eerbetoon is ter nagedachtenis aan hun eerste lijsttrekker, die voor velen een icoon was.
De moord op Fortuyn, die plaatsvond op 6 mei 2002, schokte het land en had een diepe impact op de Nederlandse politiek. Fortuyn, bekend om zijn uitgesproken meningen en charismatische persoonlijkheid, werd neergeschoten door Volkert van der Graaf, een milieuactivist die later verklaarde te hebben gehandeld uit angst dat Fortuyn ‘de zwakkeren in de samenleving’ zou schaden.
De herdenking van vandaag is niet alleen een moment om Fortuyn te herinneren, maar ook om stil te staan bij de waarden waar hij voor stond. ‘Laten wij waken over de vrijheid van het spreken’, verklaart Leefbaar Rotterdam, een boodschap uit de politieke nalatenschap van Fortuyn.
De moordenaar, Van der Graaf, werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 jaar en kwam in 2014 al voorwaardelijk vrij. De zaak heeft geleid tot veel discussie over de veiligheid van politici en de grenzen van politieke expressie in Nederland.
Terwijl de partij en aanhangers van Fortuyn samenkomen om hem te herdenken, blijft de vraag naar de volledige waarheid achter de moord bestaan. Sommigen speculeren over mogelijke samenzweringen, hoewel Van der Graaf altijd als de enige dader is aangemerkt.
Vandaag, twee decennia later, blijft de erfenis van Fortuyn een belangrijk onderdeel van de Nederlandse politieke geschiedenis, en zijn invloed op het politieke discours is nog steeds voelbaar.
Fortuyn was kritisch over de islam en het Nederlandse vreemdelingenbeleid. Hij vond dat de islamitische cultuur niet compatibel was met de liberale waarden van de Nederland en pleitte voor een strenger immigratiebeleid. Hij was een voorstander van het beëindigen van wat hij zag als ‘politieke correctheid’. Hij streefde naar openheid, directheid en duidelijkheid in politieke communicatie. Dit is te kenmerken als een nieuwe politieke stijl die zich afzette tegen de gevestigde politieke orde. Fortuyn bekritiseerde andere politici als technocraten die niet luisterden naar de wensen en vraagstukken van de kiezer.
Hoewel hij vaak als rechts werd bestempeld, had Fortuyn ook standpunten die als links beschouwd konden worden, vooral op sociaal gebied. Fortuyn was daardoor niet eenvoudig in een traditioneel links-rechts spectrum te plaatsen.
De schoft loopt alweer 10 jaar vrij rond. En nog geen kogel is er op de hoop stront afgevuurd.
Idd ……………..