VLAARDINGEN– Aan de KW-haven in Vlaardingen verdwijnt stukje bij beetje het laatste wat nog herinnert aan de voormalige ROMI-fabriek. Waar eerder al de productie met de grond gelijk is gemaakt, is nu ook het kantoorpand aan de beurt. De sloopmachines draaien op volle toeren, terwijl brokstukken op het wegdek van de afgesloten Vulcaanweg belanden. Voor de veiligheid blijft deze weg dit hele weekend dicht voor verkeer.
Op de slooplocatie is inmiddels weinig meer te herkennen van de fabriek die ooit symbool stond voor een bloeiend Vlaardings industrieel verleden. De Rotterdamse Margarine Industrie, kortweg ROMI, vestigde zich hier in 1936. In de jaren die volgden werd er op grote schaal margarine geproduceerd, waaronder de bekende Romi Campingmargarine. De fabriek bood werk aan generaties Vlaardingers en trok ook arbeiders van buiten de regio aan.
Een bijzonder hoofdstuk uit deze geschiedenis gaat terug naar de jaren ’60. Een steen die zich tot voor kort nog bevond op het fabrieksterrein herinnert aan een groep Arabische arbeiders die destijds naar Vlaardingen kwam. Velen van hen zouden zich later als Palestijnen identificeren. Het gemeentebestuur heeft aangegeven dat deze steen een historische waarde vertegenwoordigt en heeft daarom eind vorig jaar nog met spoed overlegd met de eigenaar van het terrein. Het doel? De steen behouden en op een andere plek in de stad opnieuw plaatsen. De gemeente hoopt hiermee recht te doen aan dit deel van de Vlaardingse geschiedenis.
Voor Vlaardingers is het een bijzonder gezicht: waar jarenlang de fabriek een herkenbaar element in het straatbeeld vormde, is nu vooral stof, beton en metaal zichtbaar. Veel Vlaardingers kijken met gemengde gevoelens naar de afbraak. Voor sommigen betekent het afscheid van een tijdperk, voor anderen opent het nieuwe mogelijkheden voor herontwikkeling van het terrein in de Rivierzone.