Ga het water uit.
Gebruik geen zoet water om de stekende plek af te spoelen, maar maak een kompres van koud water met azijn (gewone keukenazijn, dus geen schoonmaakazijn).
Wrijf of druk niet op de huid.
Door heel zachtjes met een pleister te ‘deppen’, haal je eventuele netelcellen uit de huid. Mochten er restanten van tentakels te zien zijn, dan deze verwijderen met een pincet.
Mentholpoeder of een crème met verzachtende en/of verkoelende werking kan de irritatie verminderen. Het is volgens bepaalde bronnen echter niet raadzaam om Azaron® te gebruiken.
Als vuistregel kunt u rekenen op een uur lang steken van de huid, en tot – helaas – 24 uur lang jeuk.
Als de huid met heftige irritatie en/of zwelling reageert of de gestoken persoon allergisch is voor kwallenbeten, is het belangrijk de huisarts te raadplegen.
(Bron: GGD Zeeland)
Door de aanhoudende oostenwind dreigen de kwallen de zwempret te verpesten. Gisteren ontving Kwallenradar veel meldingen van kwallenbeten. De meeste meldingen komen uit Zandvoort en Rockanje. Met name de kompaskwal is de boosdoener.
Als u tijdens het zwemmen met de tentakels van een kwal in aanraking komt, is het gebeurd: een kwallensteek. Ook een aangespoelde kwal is niet per definitie ‘steekvrij.’ Deze kan wel degelijk nog levensvatbaar genoeg zijn om te steken. Dus zowel aan het strand als in de zee bent u niet veilig voor stekende kwallententakels. ‘Zwem niet te diep en als u geprikt bent kom dan langs de dichtstbijzijnde strandwacht post/auto’, adviseert de Hoekse Standwacht.