SCHIEDAM- De 54-jarige E.F.B. uit Badhoevedorp moet zich nu verantwoorden voor de rechter, omdat hij ervan wordt verdacht dat hij meer dan 320.000 euro aan goud, juwelen en andere waardevolle spullen heeft gestolen van het Goudwisselkantoor op de hoek Hoofdstraat-Oranjestraat te Schiedam-Centrum. Dit is een onderneming die zich bezighoudt met de handel in edele metalen. De man was in dienst als chauffeur/koerier bij het bedrijf en zou op 21 april 2023 samen met een of meerdere medeplichtigen de roof hebben gepleegd.
De officier van justitie beschuldigt B. van diefstal met de bedoeling om de goederen onrechtmatig in zijn bezit te krijgen, in samenwerking met anderen. Dit is een strafbaar feit waarvoor de wet een maximale celstraf van zes jaar oplegt, volgens artikel 310 en 311 lid 1 sub 4 van het Wetboek van Strafrecht.
Als de rechter de diefstal niet bewezen acht, wordt de man subsidiair beschuldigd van verduistering in dienstbetrekking, in samenwerking met anderen. Dit is ook een strafbaar feit waarvoor de wet een maximale celstraf van vier jaar oplegt, volgens artikel 321, 322 en 47 lid 1 sub 1 van het Wetboek van Strafrecht. De man zou de goederen, die hij vanwege zijn werkzaamheden onder zijn hoede had, opzettelijk onrechtmatig aan zichzelf hebben toegekend.
B. werd vorig jaar september gearresteerd op een luchthaven in Duitsland, nadat hij was aangemerkt als hoofdverdachte in het onderzoek van de Schiedamse politie naar de verdwijning van het goud uit een waardetransportauto. De verdachte werd uitgeleverd aan de Nederlandse autoriteiten.
Op 21 april 2023 omstreeks 14.00 uur kreeg de politie een melding dat een waardetransportauto met goud niet was gearriveerd op de plaats van bestemming. Agenten gingen op zoek naar de auto en troffen deze aan op de Nieuwe Haven in Schiedam, keurig geparkeerd in een parkeerplaats. De auto was echter leeg en van de bestuurder ontbrak ieder spoor.
De politie startte meteen een onderzoek en hield op maandag 24 april een 19-jarige man in Amsterdam aan, die verdacht werd van betrokkenheid bij de verduistering. Hij zit op dit moment niet meer in voorlopige hechtenis, maar hij is nog steeds verdachte. In het vervolgonderzoek kwam hoofdverdachte B. naar voren. Hij was de vermoedelijke bestuurder, maar hij had Nederland inmiddels verlaten. B. stond internationaal gesignaleerd. Op 22 juli werd de verdachte op een luchthaven in Frankfurt am Mein in Duitsland herkend bij de paspoortcontrole. Hij is direct aangehouden op verdenking van verduistering.
Er zit geen goud in de grond in Nederland, dus het ongetwijfeld ooit gestolen in Zuid Amerika of Zuid Afrika.
Een oude Afrikaanse wijsheid zegt dat je niet kunt stelen van een dief of heler.
Dit wordt dus een leuke klus voor zijn advocaat.
Zeg Kreuger ; Hoeveel pseudoniemen heb jij eigenlijk wel niet ? ………………
@Ariealiaskreuger
Zo dacht je oude kameraad uit Oostenrijk, met dat kleine snorretje, er volgens jou zeker ook over?
Daarnaast durf ik te wedden dat jij een ring draagt van het gestolen goud en ook nog wel ergens een gouden ketting of oorbellen hebt liggen.