VLAARDINGEN– Het interventieteam van de gemeente Vlaardingen heeft de afgelopen 2 jaar fors ingezet op de aanpak van woonoverlast en criminaliteit. Uit een evaluatie die deze week naar de gemeenteraad is gestuurd, blijkt dat het aantal uitgevoerde controles bijna is verdrievoudigd ten opzichte van eerdere jaren. Het team voerde in 2024 maar liefst 1973 controles uit, tegen 704 in 2023.De gemeente onderzoekt of het team structureel uitgebreid kan worden vanaf 2026.
Het interventieteam, sinds 2022 actief, heeft zich in korte tijd ontwikkeld tot een vast onderdeel van de gemeentelijke aanpak tegen misstanden achter de voordeur. Waar het team in eerste instantie gericht was op woonoverlast, bestrijkt het inmiddels een breed terrein. Van illegale prostitutie en hennepteelt tot overtredingen in de horeca en fraude met adresgegevens – het team richt zich op uiteenlopende signalen die binnenkomen via onder meer de politie, het Meldpunt Misdaad Anoniem en gemeentelijke databronnen.
In 2024 is het team versterkt met onder andere een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) voor controles op adresregistratie (BRP). Deze uitbreiding leidde tot een opvallend aantal van 960 uitgevoerde BRP-controles. Ook het aantal hercontroles is flink gestegen, van 120 in 2023 naar 198 in 2024.
Daarnaast organiseerde het interventieteam meerdere grootschalige acties in samenwerking met partners als de politie, douane, belastingdienst, UWV en woningcorporaties. Tijdens deze zogeheten integrale handhavingsacties worden binnen één wijk verschillende thema’s tegelijkertijd gecontroleerd. Denk aan horeca, adresfraude, drugs en brandveiligheid. In totaal vonden er vijf van deze acties plaats, met een zesde gepland voor later dit jaar.
De gemeente ziet positieve resultaten van deze aanpak. Zo zijn panden gesloten waar illegale prostitutie werd aangetroffen, is de opsporing van drugslabs verbeterd en heeft de aanpak van adresfraude een nieuwe impuls gekregen. Ook het aantal opgelegde lasten onder dwangsom bij overbewoning nam toe.