ROTTERDAM– Het gerechtshof in Den Haag behandelde vanmiddag het hoger beroep van een 35-jarige man uit Hendrik-Ido-Ambacht, die terechtstaat voor het dodelijk steken van een 22-jarige man uit Rotterdam. Dit geweldsdelict vond plaats op 12 januari 2022 in de Zoutziedersstraat in Rotterdam. Het slachtoffer overleed ter plekke. In juni 2023 heeft de rechtbank de verdachte veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 jaar. De verdachte gaat in hoger beroep tegen deze uitspraak. De uitspraak kan van invloed zijn op vergelijkbare rechtszaken waarbij een beroep wordt gedaan op zelfverdediging.
Tijdens de zitting in hoger beroep herhaalde de verdachte zijn eerdere verklaring dat hij uit zelfverdediging zou hebben gehandeld. Volgens hem probeerde het slachtoffer hem te beroven, waarna hij zich genoodzaakt voelde een mes te trekken. De rechtbank geloofde deze lezing niet en achtte het bewezen dat de man opzettelijk en met dodelijke afloop heeft gehandeld. Op 14 juni 2023 legde de rechter een gevangenisstraf van 10 jaar op. Dit was lager dan de oorspronkelijke eis van het Openbaar Ministerie, dat 12 jaar cel had geëist.
Drie dagen na het steekincident is de verdachte door de politie aangehouden. De opsporingsdiensten hebben in de tussentijd uitgebreid onderzoek gedaan naar de achtergrond van het misdrijf. Zo werd de woning van de verdachte in Hendrik-Ido-Ambacht doorzocht, waarbij mogelijk bewijsmateriaal is verzameld. Uit verklaringen van getuigen en camerabeelden zou blijken dat er een worsteling plaatsvond tussen het slachtoffer en de veroordeelde. Tijdens deze confrontatie liep het slachtoffer dodelijke verwondingen op door messteken. Direct na het incident zou de messentrekker zijn gevlucht. Het vermoeden bestond dat hij zich in een auto uit de voeten maakte en vervolgens een vlucht naar Curaçao nam.
Nadat de mam zich kort na het steekincident naar het buitenland had begeven, startte de politie een internationale zoektocht. De opsporingsdiensten wisten de verdachte op Curaçao aan te houden en hebben hem teruggebracht naar Nederland, waar hij in hechtenis is genomen.
De politie heeft na het incident veel waarde gehecht aan informatie die is verkregen via omwonenden en andere getuigen. Hun verklaringen waren van belang in het opsporingsproces en de reconstructie van de gebeurtenissen. Ook camerabeelden uit de omgeving hebben een bijdrage geleverd aan het onderzoek.
Met het hoger beroep hoopt de verdachte een lichtere straf opgelegd te krijgen, maar het Openbaar Ministerie blijft bij de oorspronkelijke strafeis van 12 jaar. Het gerechtshof zal in de komende periode beslissen of de straf gehandhaafd blijft of wordt aangepast.