WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

HOEK VAN HOLLAND HERDENKT VANDAAG BEVRIJDING

HOEK VAN HOLLAND– Precies 80 jaar na de bevrijding van Hoek van Holland trekt vandaag een historische colonne van ruim 25 legervoertuigen door het dorp. De ‘Liberation Tour Hoek van Holland’ staat voor een dag vol herinnering en eerbetoon aan de bevrijders van toen.

De herdenking begint in de ochtend. Tussen 10.30 en 12.30 uur rijdt de colonne door het dorp, langs herkenbare plekken als de Dorpskerk, de Rooms-Katholieke kerk en ONSe Bunker op de camping. Langs de route vinden verschillende activiteiten plaats die het verleden tastbaar maken.

In de middag worden de voertuigen verdeeld over vier musea: het Atlantikwall-museum, Fort 1881, museum ICOON en Bunker Bremen bij het Vinetaduin. Daar zijn zij te bewonderen van 13.00 tot 16.30 uur. Om de vijftig minuten wisselen de voertuigen van locatie, zodat bezoekers op elke plek een afwisselende selectie kunnen zien. Alle musea zijn zaterdagmiddag 10 mei open voor publiek.

Aan het einde van de middag verzamelen de voertuigen zich opnieuw en vertrekken in colonne naar het Brinkplein. Daar vindt om 17.00 uur een defilé plaats, muzikaal begeleid door de Delta Swing Band. Sommige voertuigen blijven tot 20.00 uur in het centrum staan ter gelegenheid van het avondprogramma.

De Liberation Tour is een initiatief van het Nederlands Militair Kustverdedigingsmuseum (Bunker Bremen), in samenwerking met de vereniging RAL6014 uit Maasdijk, het Atlantikwall-museum, ICOON en Fort 1881. Het programma maakt deel uit van het bredere herdenkingsproject ‘De Hoek bevrijd 80 jaar’ en komt tot stand met steun van Cultuur Concreet, V Fonds, Volkskracht en Loswal ‘De Bonnen’.

Hoek van Holland wordt op 10 mei 1945, vijf dagen na de landelijke capitulatie, als een van de laatste Nederlandse plaatsen bevrijd. De Duitse commandant weigert zich over te geven aan civiele autoriteiten en houdt zijn manschappen onder bevel tot de komst van een militaire meerdere. Pas als Engelse mijnenvegers onder leiding van kapitein Hopper de Berghaven binnenvaren, geeft commandant Kamenz zich over. De hakenkruisvlag wordt gestreken. Die vlag, jarenlang bewaard in Groot-Brittannië, is later via luitenant Legatt teruggegeven en wordt nu, precies 80 jaar later, tentoongesteld in Bunker Bremen.

Ook Canadese militairen betreden die dag de haven, samen met hun adviseur, de Hoekenees overste Quint. De band met Engeland is tot op heden sterk. In mei 1940 boden Britse troepen weerstand tegen de Duitse bezetting. Vier soldaten van de Irish Guards kwamen daarbij om het leven. Vanaf het strand in Hoek van Holland werd koningin Wilhelmina destijds geëvacueerd richting Engeland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *